Svenska skidprofilens syrliga kritik – efter att ha lämnat skidlandslaget(!): ”Det var omöjligt för mig”

Hon lämnade skidlandslaget för en ny satsning.
Nu kommer den förra sprintspecialisten Hanna Falk med kritik mot sin tidigare grupp.
– Jag tyckte inte att jag fick rätt hjälp, säger hon till Aftonbladet.

Hanna Falk har tävlat i både VM och OS men valde i vintras att lägga skidorna på hyllan. 31 år gammal så berättade Falk att hon var nöjd med det hon åstadkommit, med flera vinster på världscupen och fyra SM-guld i sprint.

Ångrar inte beslutet

Dessutom hade hon haft stora problem med ryggskador som vägrade ge sig – men bara månader efter hennes beslut att avsluta karriären så kom vändningen, då hon i stället meddelade att hon skulle satsa på en karriär inom långlopp. Falk har tränat hårt i laget Lager 157 Ski Team, där bland andra långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren ingår, och det verkar ha gett effekt.

210131 Hanna Falk of Sweden looks dejected competes in the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on January 31, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Hanna Falks ryggskador är nu bara ett minne blott, och nu kommer hon med kritik mot landslaget som hon lämnade i vintras. Hon menar att hon inte ångrat sitt beslut alls.

– Nej, jag är skitnöjd med det beslutet. Jag tyckte inte att jag fick rätt hjälp, jag behövde mer support med ryggen. Det var frustrerande att ha gjort all träning och sen när jag kom till tävlingar var det mycket runtomkring som strulade. Jag upplevde inte att jag fick rätt hjälp. Det tog mycket energi från mig, säger hon till Aftonbladet.

Stora kritiken

En del i kritiken ligger i att landslaget inte alltid haft fysios på plats under tävlingar och läger. Frida Karlsson var öppet kritisk mot beslutet under Tour de Ski, men då var pandemin förklaringen från landslaget.

– Det var mycket så att vi ofta inte hade fysios alls på plats. Det var mer eller mindre omöjligt för mig att prestera under tävlingar för jag behövde lite extra hjälp med ryggen så som den var då. Det var mycket som föll mellan stolarna vilket jag tycker skylldes på pandemin, säger Hanna Falk.

210206 Hanna Falk of Sweden and Maja Dahlqvist of Sweden celebrates after the Women’s Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on February 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Hanna Falk menar att hennes nuvarande team helt enkelt stöttar henne bättre.

– Egentligen borde det vara bättre i ett landslag än utanför. Det gäller att lyssna på vad åkarna behöver och det upplever jag att Lager verkligen har gjort, man försöker lösa allt sportsligt. Det är härligt att ha den supporten.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons stora utspel inför OS – och piken mot norske legendaren: ”Hade inte velat det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!