Sebastian Samuelssons stora utspel inför OS – och piken mot norske legendaren: ”Hade inte velat det”

Ole Einar Björndalen leder det kinesiska skidskyttelandslaget.
Det är ingenting som imponerar på Sebastian Samuelsson.
– Det är inget jag skulle vilja ha på mitt cv, säger han till Expressen.

Sommar-OS är precis över och för svensk del blev det stor succé. Men det är bara månader bort till ytterligare en idrottsfest, då vinter-OS går av stapeln i Kina. Att spelen hålls just där har mötts av stor kritik världen över, men särskilt i Sverige från några av våra på förhand största stjärnor.

Nya kritiken

Sebastian Samuelsson har menat att den typen av arrangemang inte borde hållas i länder som Kina, och nu kommer han med ytterligare kritik mot värdlandet.

– Det är viktiga saker och jag tycker att vi ska prata om dem. Allra helst vill man ju att OS inte ska gå i den typen av länder. Det gäller att vi aktiva, ledare och andra intressenter sätter press på folket i IOK (Internationella olympiska kommittén), och förklarar att ett mästerskap inte hör hemma i ett land som Kina, säger han till Expressen.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210214 Sebastian Samuelsson of Sweden ahead of the Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0074

Kritiken grundar sig framför allt i hur Kina behandlar minoritetsgrupper i landet, samt att många anser att de kränker mänskliga rättigheter. Men någon bojkott har aldrig varit aktuell för Samuelsson, som under sin karriär gjort sig känd för att öppet kritisera missförhållanden och orättvisor.

– OS är det största jag kan vara med om. Det är svårt att säga att man inte ska åka dit. Det blir tävlingar i Kina, de blir säkert bra, men jag önskar att de hade hållits i ett mer humant och demokratiskt land, säger han.

Kängan till norrmannen

En som dock inte varit lika öppet kritisk är Ole Einar Björndalen. Norrmannen, som betraktas som den främste skidskytten genom tiderna, är sedan några år tillbaka ledare för nationens skidskyttelandslag, med mål att göra avtryck under hemma-OS. Nu, med månader kvar till mästerskapet, kommer Samuelsson med en pik mot norrmannen.

– Det är inget jag skulle vilja ha på mitt cv. Jag hade inte velat vara tränare för Kina, Ryssland eller något av de länder som varken gör det bästa för idrotten eller mänskligheten, säger han.

Ole Einar Björndalen, Norge
140210 Norges Ole Einar Björndalen under herrarnas jaktstart i skidskytte under OS i Sochi den 10 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 98080

Ole Einar Björndalen leder landslaget tillsammans med sin fru, Darja Domratjeva, som även hon var en framstående skidskytt under karriären, med hela sex OS-medaljer. Björndalen är OS-idrottens mest framgångsrika herratlet genom tiderna – med hela 13 OS-medaljer. Utöver det blev det, för Björndalen, sanslösa 20 VM-guld och totalt 45 VM-medaljer. Säsongen 1997/1998 stod han dessutom för den sanslösa bedriften att vinna den totala världscupen, OS- och VM-guld.

LÄS MER: Björn Ferrys jättehyllning till Stina Nilsson efter enorma succén – och domen om en plats i vinterns OS

Få våra nyhetsbrev!