Sarah Sjöström oväntade beslut – därför flyr simstjärnan Sverige: ”Vill inte vara hemma”

Sarah Sjöström är tillbaka i fullt slag efter den oturliga olyckan förra vintern. Då tvingades simstjärnan till operation efter ha halkat på en isfläck.
Nu planerar 28-åringen att lämna Sverige i vinter för att undvika liknande missöden.

Med bara månader kvar till sommarens olympiska spel i Tokyo kom ett ordentligt mardrömsbesked. Sarah Sjöström hade halkat på en isfläck och slog i armbågen vilket tvingade stjärnan till operation, och ett av Sveriges största medaljhopp i OS riskerade att missa mästerskapet.

28-åringen hann återhämta sig till en tillräckligt god form för att kunna delta och tog bragdartat en silvermedalj på 50 meter frisim. Nu är Sjöström i fullt slag – då vill hon fly Sverige.

”Inte bestämt ännu”

I en intervju med Dagens Nyheter berättar simstjärnan att hon i största mån vill undvika att råka ut för liknande incidenter och ser över möjliga resedestinationer över vinterhalvåret.

– Jag har ännu inte riktigt bestämt vart jag ska åka. Det enda jag vet är att jag inte vill vara hemma under vintern. Det kan bli Sydafrika, men också någon helt annanstans, säger hon.

– Johan (Wallberg, Sjöströms tränare) har bra kontakter och håller på att undersöka vad som är bäst för mig.

210410 Sarah Sjöström of Sweden during a training session during day three of Swim Open on April 10, 2021 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det är inte bara att spendera vinterhalvåret utomlands som håller på att bli nytt i Sarah Sjöströms liv. Simstjärnan har fullt fokus på framtiden i bassängen, men medger att hon redan börjat planera vad hon vill göra efter hon avslutat sin karriär.

– När jag en dag slutar att tävlingssimma är jag nämligen sugen på att först testa på att kommentera simning. Jag gillar ju att prata, säger Sarah Sjöström.

Flaggar för jobbet som förbundskapten

Men det finns också planer på att ta över som förbundskapten i framtiden, och ponerar själv att det kan bli aktuellt om 15-20 år. I det yrket kan hon dra nytta av en eventuell tur som kommentator.

– Det kan vara en bra förberedelse inför jobbet som förbundskapten. Jag tror man lär sig mycket av att följa simning som sportkommentator, säger hon och syftar på en annan stor kvinnlig idrottare.

– Det är ju så Kajsa Bergqvist (friidrottslandslagets nya förbundskapten) har gjort och det tycker jag är inspirerande.

Sarah Sjöström, simning
210728 Sarah Sjöström of Sweden competes in women’s 100 meter freestyle swimming during day 5 of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 28, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0174

I dagarna drar kortbane-EM i Kazan igång där Sarah Sjöström medverkar, följt av kortbane-VM i Abu Dhabi i december. Sedan är destinationen okänd.

– Jag trivs väldigt bra i Stockholm och med min träningsgrupp på NEC. Men det kommer bli bra att åka i väg ett tag. Jag kommer ju tillbaka när snön är borta.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons nya, stenhårda kritik mot vinter-OS – vill stanna hemma: ”Jag hade önskat att…”


Få våra nyhetsbrev!