Sebastian Samuelssons nya, stenhårda kritik mot vinter-OS – vill stanna hemma: ”Jag hade önskat att…”

Vinterns olympiska spel i Kina har blivit starkt ifrågasatt. Nu kommer skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson med ny kritik.
– Jag skulle önska att vi inte åkt dit, säger han till TT.

Det är lite mindre än 100 dagar kvar till vinterns stora sporthändelse går av stapeln i Peking i Kina. Men att mästerskapet arrangeras i just Kina har fått stark kritik från flera håll, och inte minst från Sverige.

Sebastian Samuelsson har tidigare kritiserat att spelen hålls i Kina och nu kommer han med ett nytt utspel där han tar det så långt att han helst av allt inte vill delta.

”Rimmar inte med olympiska värderingar”

– Jag skulle önska att vi inte åkt dit. Det rimmar inte med olympiska värderingar att spelen hålls i Kina, säger svensken till TT.

Men SOK, Sveriges olympiska kommitté, har tidigare meddelat att en bojkott inte är aktuellt, men det har inte hindrat Samuelsson från att yttra sin åsikter.

Han riktade också nyligen hård kritik via sitt Twitterkonto:

201128 Sebastian Samuelsson of Sweden after the men´s 20 km during the IBU World Cup on November 28, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

”Må hända att det inte är IOK:s ansvar att lösa Kinas problem, men det var IOK:s j–la ansvar att se till att spelen inte tilldelades Kina ifrån första början”, skrev han för två veckor sedan.

Kritiken grundar sig framför allt i hur Kina behandlar minoritetsgrupper i landar och att många anser att de kränker mänskliga rättigheter.

Och varför spelen hålls i Kina är på grund av hur dyrt det är att arrangera mästerskapet, menar Samuelsson.

Får medhåll från Hanna Öberg

– Det har blivit såhär på grund av hur IOK styrt OS. Det är så stora spel att nästan bara diktaturer har råd att hålla dem. Inför detta vinter-OS var det inga demokratiska stater som ville ha spelen och det finns en anledning till det, säger han.

Samuelsson får medhåll från landslagskollegan Hanna Öberg.

– Jag hade hellre haft OS i ett annat land. I framtiden måste det finnas alternativa länder att tilldela OS, säger hon till TT.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210209 Sebastian Samuelsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0066

Sverige ansökte om att få arrangera vinter-OS 2026 i Stockholm men fick avslag, och i stället blev Milano Cortina tilldelade mästerskapet.

Men nu uppmanar Charlotte Kalla Sverige att söka igen.

– Ett OS Sverige skulle också betyda jätte-, jättemycket för återväxten och generera många samhällsvinster. Jag ser det som ett tillfälle att belysa vilken problematik som finns där (om spelen i Kina). Att genom detta få en större medvetenhet, säger hon till TT.

LÄS MER: Ryska attacken mot Frida Karlsson och Linn Svahn – toksågar nu förslaget: ”Om det inte passar dem…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!