Ryska attacken mot Frida Karlsson och Linn Svahn – toksågar nu förslaget: ”Om det inte passar dem…”

Sverige vill ha längre distanser för damer.
Nu toksågas stjärnornas förslag i Ryssland.
– Om det här inte passar dem – låt svenskorna åka med herrarna i stället, säger stjärnan Natalja Neprjajeva.

Skidskyttet räknas ofta som en jämlik sport, där det ofta inte är några större skillnader mellan herrarnas och damernas distanser, och det är dessutom vanligt att det tävlas i mixedstafetter. Men inom längdskidorna så har det under det senaste året varit stora debatter kring skillnaderna mellan könen, och i Sverige har det varit rejält högljutt.

Ryska sågningen

Två av Sveriges största stjärnor, Linn Svahn och Frida Karlsson, har bland annat vid flera tillfällen gått ut och sagt att damer borde köra lika långt som herrar, och att tremilen till exempel borde bli än femmil, precis som herrarna tillåts köra.

– Det är nästan lite kränkande. Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon, har Frida sagt.

– Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, har Linn Svahn sagt.

FALUN 2021-01-28 Natalja Neprjajeva vid torsdagens träning Svenska Skidspelen World Cup i Falun. Foto Ulf Palm / TT

Förslaget har hyllats i stora delar av skidvärlden, men det är inte alla som ställer sig bakom det. Enligt Expressen så går toksågar den ryska stjärnan Natalja Neprjajeva förslaget på sin Instagram.

– Varför? Vad skulle det leda till? Det är inte alls nödvändigt, säger ryskan, som även alltså föreslår att svenskorna i stället kan börja tävla mot herrar om de vill åka så långt.

”Skulle bli dålig tv”

En som varit högljutt emot förslaget är den norske tränaren Ole Morten Iversen. I en uppmärksammad intervju tidigare under hösten totalsågade han idén, och han står fortfarande fast vid den åsikten.

– Nej, det står jag fast vid. Att införa en femmil för damer skulle inte gagna sporten på något sätt. Tvärtom, det skulle bli dålig tv och slå mot rekryteringen, säger Iversen till Expressen.

190306 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, Tvåa kom Linn Svahn, IFK Umeå och på tredje plats Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK jublar på prispallen efter tävlan i damer 19-20 15 km fristil under JSM den 6 mars 2019 i Sollefteå. Foto: Mats Andersson / BILDBYRÅN

Han menar dessutom att det finns många åkare som inte alls är intresserade av samma distanser.

– Det får nog svar efter vem du frågar. Men som landslagstränare har jag ett ansvar att tänka på sporten i stort – i ett längre perspektiv. Och då är det här ingen bra idé.

LÄS MER: William Poromaas okända vredesutbrott – fick rejäl utskällning av skidpampen(!): ”Det är inte okej”

Få våra nyhetsbrev!