William Poromaas okända vredesutbrott – fick rejäl utskällning av skidpampen(!): ”Det är inte okej”

William Poromaas ryssbråk skapade stora rubriker.
Nya bilder visar nu svenskens tokilska efter målgång – där han blir rejält uppläxad av en skidpamp.
– Det är inte okej, säger Michael Lamplot, vice tävlingschef på Fis.

Det var under Tour de Ski som William Poromaa, som fick ett gigantiskt genombrott under förra säsongen, som olyckan var framme under masstarten över 15 kilometer. Supertalangen låg långt framme i en tät klunga, men plötsligt hade han halkat långt, långt efter – och det fick sin förklaring då han bara hade en stav.

Tokilskan

Även ryssen Jevgenij Belov ramlade och förlorade staven, och efteråt uppstod ett stort ordbråk där båda var rejält irriterade på varande. William Poromaa var tydlig med att han tyckte att ryssarna gjorde fel, och i dokumentären ”Bäst när det gäller”, som sänds på SVT, så visas tidigare okända bilder på Poromaas tokilska.

210103 William Poromaa of Sweden after the Men’s 15km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

I filmen ser man hur William Poromaa är rasande efter loppet, och bland annat så kallar han Belov för ”en fittryss”. Men efter målgång så får Poromaa även besked av Michael Lamplot, som är vice tävlingschef på Fis, att han fått ett gult kort för att han tagit ett skejtskär, vilket inte är tillåtet under klassisk stil. Poromaa blir då rasande – och kastar sina skidor i marken.

”Det är inte okej”

Michael Lamplot är nära att bli träffad, och reagerar med ilska mot Poromaas beteende. Senare ser man även hur Lamplot pratar med den svenska landslagschefen Anders Byström om händelsen.

– Jag förstår hans frustration men att kasta skidorna efter målgång när han blir varnad är inte okej, säger Lamplot.

Foto: SVT

William Poromaa uttalar sig även om bilderna, och han är ångerfull.

– När man gick i mål så fanns det inga hämningar kvar alls. Det är något jag ångrar. Där och då var jag bara förbannad, säger Poromaa.

William Poromaa fick en fantastisk avslutning på sin säsong, då han efter de svaga resultaten i Tour de Ski bland annat hade två niondeplatser under VM.

– Det var väl Lars (Ljung, tränare) som sa till mig att du får tänka till hur du agerar och det är inte bara alla andras fel. Det är fan sant alltså. Ganska många av de grejerna som hände där hade jag kunnat påverka själv och det tog jag verkligen med mig framöver, säger Poromaa.

LÄS MER: Orden som fick Johanna Ojala att lämna SVT – för nya skidsatsningen

Få våra nyhetsbrev!