Efter Sarah Sjöströms kritik: Pernille Blume ber öppet om ursäkt

Efter Sarah Sjöströms kritik: Danska rivalen ber öppet om ursäkt

Pernille Blume simmade bort sig på 100 fritt. Men hennes agerande i bassängen tolkades som en pik mot Sarah Sjöström.
På Instagram ber nu danskan om ursäkt.

Sarah Sjöström slog danska rivalen Pernille Blume med en ynka hundradel i finalen på 50 meter-fritt. I EM-bassängen i Glasgow trodde alla att de två även skulle ställas mot varandra i finalen på 100 fritt, men någonting gick fel för danskan.

Blume simmade första 50 urstarkt för att sedan krokna totalt. Ett agerande som  av många sågs som en pik mot Sarah Sjöström.
– Det var hennes motivation, att visa att hon kunde simma på 23.74, som Sarah gjorde, sa den danska simlegendaren Mette Jacobsen då enligt Ekstrabladet.

Kritik från Sjöström

Sjöström fick simma finalen på 100 meter fritt utan sin värsta rival, en final hon tog hem och fixade sitt tredje EM-guld på mästerskapet.

24-åringen kommenterade själv Blumes märkliga agerande i SVT – och var öppet kritisk.
– Om man tänker att man ska gå ut hårt så kan man i alla fall göra en ordentlig vändning. Hon kanske vill gå för världsrekord och det kan man göra om man ska 50 meter frisim. Inte på 100 meter tänker jag, sa Sjöström till SVT under onsdagen.

Blume ber om ursäkt

Ett dygn senare, under torsdagen, går nu Pernille Blume ut med en ursäkt.

På Instagram skriver danskan att hon är ledsen om hon sårat eller förolämpat någon – och att hon genom sitt agerande inte ville sätta Sjöström på plats.
”När jag simmar gör jag det utifrån min bästa kapacitet och jag gör det på ett sätt som fungerar för mig. I går tog jag ett ”speciellt” beslut kring hur jag ville simma mina 100 meter. Det handlade inte om att få en speciell tid eller att missa finalen med flit. Jag gjorde det för mig själv för att se hur mycket jag ville riskera, med risk att framstå som en idiot. Jag är villig att riskera mer och jag har aldrig känt mig friare att göra det. Jag kan inte säga att det var ett bra beslut. Det var det inte när man ser resultatet”, skriver Blume på sin Instagram Story.

LÄS MER: Svenska utspelet mitt under sim-EM – anklagar konkurrenterna för fusk: ”Inte uppskattat”

Oroande beskedet: Sarah Sjöström tvingas ställa in EM-tävlingen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);