Magiska volleyn som gjorde Andreas Dackell odödlig i Brynäs

Här blir Andreas Dackell för alltid odödlig i Brynäskretsar.
Med ett volleyskott sänkte han Luleå i finalserien 1993 – och såg till att Brynäs kunde ta sitt första SM-guld på 13 år.

Brynäs IF är Sveriges näst mest framgångsrika hockeyklubb. Hela 13 gånger har de blivit svenska mästare. På 1970-talet radade klubben upp titlar och när de vann 1980 var det sjätte gången på elva år.

Därefter dröjde det innan Brynäs kunde titulera sig ”bäst i Sverige”. Säsongen 1992/93 tog de sig till final, men där började det inte bra. Luleå gick upp till 2-0 i matcher, men Gävlelaget, som tränades av Tommy Sandlin, gav inte upp.

Brynäs vann två raka matcher och i den helt avgörande matchen klev en 20-årig Gävleson fram när det gällde som mest, nämligen Andreas Dackell.
– Jag minns att jag slog in 2-1-målet på volley. Det blev en retur och jag lyckades träffa pucken på volley, säger hjälten till Sportbibeln, 24 år efter det klassiska avgörandet.

Var du kung i Gävle efter det?
– Ja, det kan man väl säga, några dagar i alla fall, skrattar Brynäsikonen.

Du var bara 20 år när du avgjorde. Lyckades du behålla fötterna på jorden?
– Jadå. Det har inte varit några problem för mig. Jag har alltid varit jordnära och haft fötterna på jorden, säger Dackell.

I och med guldet 1993 blev Brynäs den andra klubben någonsin i svensk idrott att vända ett 0-2-underläge till seger i en finalserie (Sollentuna lyckades med samma bedrift i volleybollfinalen 1985).

LÄS MER: 7 kultspelare som Brynäs-fansen aldrig glömmer