7 kultspelare som Brynäs-fansen aldrig glömmer

Wille Löfqvist, Stig Salming, Pär Djoos, Andreas Dackell – listan på profilstarka Brynäs-spelare genom åren kan göras lång. Här har vi plockat ut sju kultspelare som Brynäs-fansen aldrig glömmer.

Fyra Sm-guld på 60-talet, fem på 70-talet, två på 90-talet, ett på 80-talet och Brynäs 13:e titel kom så sent som 2012. Med den historien i åtanke är det lätt att förstå att många högklassiga hockeyspelare har representerat Gävles stolthet genom åren. Därför är det inte helt enkelt att endast plocka ut en handfull kultspelare, men vi gör ett försök. Här är sju spelare som Brynäs-fansen aldrig kommer att glömma.

Wille Löfqvist
En av de mest folkkära spelarna som någonsin har spelat i Brynäströjan. Målvakten vaktade kassen under Brynäs storhetstid på 1970-talet och har hela sex SM-guld på sitt CV. Totalt blev det över 500 matcher i Brynäs och sedan 2009 hänger hans tröja i taket på Gavlerinken. Förlorade kampen mot cancern i oktober 2016, men han kommer alltid att ha en stor plats i alla Brynäs-fans hjärtan.

Hans ”Virus” Lindberg
Beskrivs som en tjurskalle, och kanske var det en anledning till Lindbergs stora framgångar – både som spelare och ledare. Den klurige forwarden, som fick sitt smeknamn ”Virus” för att han var mycket kortare än de andra i gänget, var med och vann hela sju SM-guld med Brynäs, och i ett hockeyfäste som Gävle ger det förstås ikonstatus.

Stig Salming
När ”Stygge Stigge” fick något svart i blicken var det bara för motståndarna att försöka komma undan, men det var enklare sagt än gjort. Stenhård i närkampsspelet och vek aldrig undan en millimeter. Var en av nyckelspelarna till Brynäs dominans på 70-talet. Som en hyllning till Kirunasonen hänger tröja nummer 14 i Gavlerinkens tak.

Yevgeni Davydov
Kom till Gävle med VM-guld, OS-guld samt över 150 NHL-matcher i bagaget, och att ryssen hade något extra märktes direkt. Vann SHL:s skytteliga (30 mål) sitt första år och på sina två säsonger i Gävle snittade han nästan en poäng per match. Förknippas av många med sitt märkliga ”visir”. Ogillade hur glaset immade igen och körde i stället med ett galler som gick över ögonen.

Pär Djoos
Ingen raket på skridskorna, men det kompenserade han med ett nästintill unikt spelsinne. Brynäs superkedja får mycket cred för guldet 1999, men spelgeniet från Mora var minst lika viktig. Gjorde 48 poäng i grundserien och vann slutspelets assistliga (12). Gjorde totalt elva säsonger i Gävleklubben.

Andreas Dackell
En lagspelare ut i fingerspetsarna och var lagkapten för det guldlaget 2012. Gjorde över 600 tävlingsmatcher för Brynäs – och frågan är om han underpresterade i någon av dessa? Skicklig defensivt och nyttig i boxplay, men levererade även framåt. Det visade han inte minst i den femte och avgörande finalen 1993 när han med sina två mål sköt guldet till Brynäs.

Tom Bissett
Modofansen drömmer fortfarande mardrömmar om Brynäs amerikan. Övikslaget hade guldet som i en ask 1999, men då klev Bissett fram. Med tre mål i den tredje perioden i final fyra såg Bissett till att ta finalserien till en femte match – och där vann Brynäs. Spelade fyra säsonger i Gävlelaget och gjorde hela 136 mål på 280 matcher.