Svenska jättekritiken mot hela OS(!) – med bara några få dagar kvar: "Man måste visa respekt"

Svenska jättekritiken mot hela OS(!) – med bara några få dagar kvar: ”Man måste visa respekt”

På fredag invigs OS 2021 i Tokyo.
Men nu riktas stark kritik mot sommarens olympiska spel från svenskt håll.
– Jag tycker absolut att man borde ha ställt in OS, säger svenska simlandslagets tränare Johan Wallberg till SportExpressen.

Med mindre än en vecka kvar till OS-invigningen kom det första fallet inifrån OS-byn. Internationella olympiska kommittén, IOK, bekräftade i ett officiellt uttalande att en av atleterna testat positivt för covid-19.

Kritik mot OS

Därför kommer nu en tydlig kritik från det svenska OS-lägret inför sommarens olympiska spel, som flyttades fram ett år och egentligen skulle ha avgjorts förra sommaren.
– Jag tycker att moder jord ger ganska starka signaler om att vi ska lugna ner oss. Personligen tycker jag absolut att man skulle ha ställt in OS i god tid. Men pengarna ska in. Jag har full förståelse för de som har satt upp mål och så där med OS men jag tycker att man måste sätta sig själv i relation till vad som pågår, lyssna på och respektera vad som händer i världen, säger Johan Wallberg, som är tränare för Sarah Sjöström och det svenska simlandslaget, till SportExpressen.

Johan Wallberg, OS
210515 Coach Johan Wallberg of Sweden poses for a portrait photo during the LEN European Aquatics Championships on May 15, 2021 in Budapest. Photo: Patrick B. Kraemer / BILDBYRÅN / Cop 285

Redan förra måndagen åkte Wallberg, Sjöström och hela det svenska simlandslaget till Japan för att slipa de sista detaljerna under ett försäsongsläger i Fukuoka. Men trots att det är OS så klev simtränaren ombord planet med en oro i kroppen.
– Jag har haft covid och är inte orolig på det sättet. Men med de här nya deltavarianterna tycker jag att man ska ha stor respekt och göra allt man kan för att förhindra en spridning, säger han i intervjun.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

”Det roliga”

Wallberg tycker heller inte att det blir särskilt roligt med ett OS helt utan publik. Han kommer att sakna folkfesten som borde vara i Tokyo under ett sånt här stort mästerskap.
– För mig är en del av idrotten gemenskapen, publik och hela festen runtomkring det är egentligen det som gör tävlingarna spännande och roliga, annars blir det egentligen bara en rangordning av resultat och det är ju lagom underhållande i längden, säger han till kvällstidningen.

OS-invigningen sker på fredag och redan till helgen börjar simlandslaget jaga OS-medaljer i bassängen.

Håller du med om kritiken mot OS? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Sport-Sveriges enorma sorg efter legendarens plötsliga bortgång: ”Chockad – han är den största vi haft”

Sarah Sjöström, OS
210711 Sarah Sjöström intervjuas av media under en pressträff med OS-simmarna den 11 juli 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0114

Få våra nyhetsbrev!