Mardrömsbeskedet som påverkar Armand Duplantis stora OS-guldjakt: "Det är verkligen en chock"

Mardrömsbeskedet som påverkar Armand Duplantis stora OS-guldjakt: ”Det är verkligen en chock”

Ett chockbesked för hela sporten stavhopp i OS.
När Armand Duplantis stora guldrival Sam Kendricks har testat positivt för covid-19.
– Det är verkligen ett chockbesked, säger Discovery Plus Tommy Åström.

Han är regerande världsmästare i stavhopp och den stora rivalen till svenskhoppet Armand Duplantis. Men nu har det värsta tänkbara hänt, Sam Kendricks har testats positivt för covid-19 och får därför inte tävla i OS.

Missar hela OS

Därmed har den största konkurrenten till ”Mondo” försvunnit och ett svenskt OS-guld i stavhopp kom just väldigt mycket närmare.
”Sam Kendricks har testats positivt för covid-19 och är därmed inte tillgänglig för att tävla i OS. Han och personerna som varit i hans närhet fick omedelbart information om det positiva provsvaret och åtgärder vidtogs för att isolera honom”, meddelar USA:s friidrottsförbund i ett officiellt pressmeddelande på Twitter.

Armand Duplantis, stavhopp
191001 Armand Duplantis of Sweden and Sam Kendricks of USA celebrates after competing in men’s pole vault final during day 5 of the IAAF World Athletics Championships on October 1, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88037

Nyheten har slagit ned som en bomb i friidrottsvärlden och kraftiga åtgärder ha vidtagits. Efter coronabeskedet har hela Australiens friidrottstrupp på 63 atleter isolerats, då australiska stavhopparen Kurtis Marschall tränat ihop med Kendricks.
– Det är jättetråkigt så klart. Han (Kendricks) var ju den som skulle utmana ”Mondo” främst, även om det finns några andra. Supertråkigt för honom och supertråkigt för stavtävlingen, säger Discovery Plus-experten Peter Häggström i en video på Twitter.
– Han är den enda som besegrat Duplantis under de senaste två åren faktiskt, så det är verkligen ett chockbesked vad det gäller stavhoppet här, säger Discovery Plus-kommentatorn Tommy Åström i samma video.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

Svenskt besked

Även pappan Scott Kendricks har uttalat sig om situationen med sonen.
”Tråkiga nyheter för vår son. Sam är diskvalificerad från OS eftersom de japanska representanterna säger att han har testat positivt för covid-19. Sam är inte sjuk och vi är inte oroliga för honom”, skriver han på Instagram.
”Testsystemet är väldigt strikt där borta. De tillåter inte ett nytt PCR-test de kommande sex dagarna och tävlingen är därför över.”

Armand Duplantis, stavhopp
210721 Armand Duplantis of Sweden during an athletics pole vault training session ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 21, 2021 in Fukuoka. Photo: Daisuke Asauchi / BILDBYRÅN / Cop 312

Det finns dock ingen oro i det svenska lägret för att Armand Duplantis ska ha blivit smittad av Sam Kendricks.
– Jag kan bekräfta att Armand inte har varit i kontakt med Sam Kendricks. Han kommer till pressträffen som planerat, säger SOK:s mediechef Lars Markusson till SportExpressen.

”Mondo” Duplantis är nu storfavorit att vinna OS-guld, han är världsetta med sina 6.10 i år och innehar världsrekordet på 6,18. Främsta utmanare blir nu Renaud Lavillenie och Chris Nilsen, men ingen av dem har hoppat högre än 5,92 i år.

Natten mot lördag sker stavhoppskvalet och sedan väntar final nästa tisdag.

Tror du Armand Duplantis vinner OS-guld i Tokyo? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Svenska OS-medaljhoppets jätteilska – riktar nu stenhård kritik: ”De skiter fullständigt i alla oss”

Få våra nyhetsbrev!