Alshammar avslöjar nu sanningen om beslutet hon höll hemligt i åtta månader: "Frågade om jag var sinnessjuk"

Alshammar avslöjar nu sanningen om beslutet hon höll hemligt i åtta månader: ”Frågade om jag var sinnessjuk”

Therese Alshammar överraskade verkligen alla.
Nu berättar hon sanningen om sin oväntade comeback.
– Jag frågade pappa om jag var helt sinnessjuk om jag gjorde det här, säger hon till SportExpressen.

För fem år sedan avslutade Therese Alshammar den framgångsrika simkarriären efter OS i Rio 2016. Efter 23 långa år hade en av världens bästa simmare genom tiderna kommit till slut.

Chockbesked

Men fem år senare chockades alla när Alshammar plötsligt återvände till simbassängen. Efter otroliga 72 internationella mästerskapsmedaljer var hon ändå inte nöjd.

Therese Alshammar, simning
190413 Therese Alshammar i Eurosports studio under dag två av simtävlingen Swim Open den 13 april 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180025

Det var i slutet av maj som det högst oväntade beskedet kom efter att 43-åringen hållit det hemligt i hela åtta månader. Alshammar satsade helt plötsligt mot sommar-OS 2021 i Tokyo.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

”Vansinnig”

Hon kom till start under två tävlingar i franska Canet och italienska Rom. Förklaringen var hennes medverkan i ”Mästarnas mästare” och en plötslig mersmak för att få tävla igen.
– Det är nog bara jag som är lite vansinnig och naiv men jag såg det som ett roligt experiment. Och det känns mer som jag var på besök i en värld som jag inte längre tillhör, berättar hon för SportExpressen.

Therese Alshammar, simning
161105 Therese Alshammar under en avtackningsceremoni den 5 november 2016 vid SM i simning i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / Cop 94

Simlegendaren ska vara på plats i Tokyo oavsett för att kandidera till de aktivas kommitté och såg sin chans att slå två flugor med en smäll. Hon rådfrågade båda sina föräldrar och sambon Johan Wallberg, som är svensk landslagstränare i simning.
– Jag frågade pappa om jag var helt sinnessjuk om jag gjorde det här, om han skulle tycka att jag var galen. Men han svarade bara att ”det kan du väl göra om du vill”, säger hon i intervjun.

Missar OS

Men det blev ingen sensationell OS-plats för Alshammar som inte lyckades kvalificera sig till Tokyo som 43-åring. Hon är faktiskt inte så besviken över det.
– Jag visste att chansen var minimal. Det hade varit jättekul att simma ett sista OS men det gör ingenting att det inte blev så. Jag har hela tiden vetat att det har saknats saker i mina förberedelser. Insatsen från mig hade behövt vara högre om jag skulle ha klarat det, säger hon till kvällstidningen och fortsätter:
– Men jag gjorde det inte för att vara bäst, det handlade mer om att jag ville se hur jag låg till. Och jag har inte saknat att tävla sedan jag slutade. Tvärtom, det har tagit emot att ställa sig på startpallen. De sista åren tyckte jag att det var roligare att träna än att tävla.

Hade du velat se Therese Alshammar i sommarens OS? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Svenska jättekritiken mot hela OS(!) – med bara några få dagar kvar: ”Man måste visa respekt”

Få våra nyhetsbrev!