Niklas Kronwall om karriärens största ögonblick: ”Det var helt magiskt”

Niklas Kronwall har många minnesvärda ögonblick att se tillbaka på.
För Sportbibeln berättar han nu om det största ögonblicket i karriären, när han fick lyfta Lord Stanley.

Niklas Kronwall har varit med om det mesta som hockeyspelare. Under sin karriär har han både vunnit OS-guld, Stanley Cup och två SM-guld, medverkat i ytterligare två olympiska spel och spelat över 800 NHL-matcher.

Efter en så lång och framgångsrik karriär har den nu 36-årige backen samlat på sig mängder av minnen och minnesvärda ögonblick. För Sportbibeln berättar han nu om det allra starkaste.
– När vi vann Stanley Cup och just efter slutsignalen. Jag kommer inte ihåg matcherna alls egentligen men jag kommer aldrig glömma när jag fick bucklan. Man åkte och kollade efter mamma och brorsan som var på plats. Det var helt magiskt när man fick lyfta den där bucklan för första gången, säger Kronwall till Sportbibeln.

Det var Stanley Cup-finalen 2008. Detroit ställdes mot Pittsburgh Penguins och efter att ha förlorat den femte matchen hemma i Joe Louis Arena, i den tredje övertidsperioden, åkte Red Wings till Pittsburgh för att försöka bärga titeln.

”Det är så jävla svårt”

Henrik Zetterberg satte det matchavgörande målet, trots att Pittsburg så när kvitterade med en ynka sekund kvar av matchen. Niklas Kronwall noterades för två assist i matchen och den åtråvärda pokalen var åter i Detroit, sex år efter den senaste titeln.
– Någonstans tror jag att man tänkte ”fan vi gjorde det”. Det är år av slit och någonting man har jobbat för så länge. Nu var ju vi bortskämda med två på rad där, så det verkade ju inte så svårt egentligen, säger Kronwall och skrattar.

Titeln var den första för Kronwall, som gjorde sin NHL-debut året efter klubbens senaste titel 2001/2002. Men det tog lång tid innan han insåg vilken insats de stod för.
– Det är så jävla svårt och det är nog någonting man inser när man är lite äldre. Vi hade gått till semifinal året innan och hade ett bra lag i många år. När man var yngre och fick chansa att vinna så var det ju fantastiskt men det är fört när man är äldre då man inser hur svårt det faktiskt är, säger Kronwall till Sportbibeln.

LÄS MER: Niklas Kronwalls drömfemma är storslagen nostalgi för alla hockeyälskare