Sverige stängs av efter dopingmissen – prover beslagtas: "Vi har gjort ett misstag"

Sverige stängs av efter dopingmissen – prover beslagtas: ”Vi har gjort ett misstag”

Det svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset stängs av från att utföra ett specifikt dopingtest.
Det meddelar den internationella dopingorganisationen Wada i ett pressmeddelande, som nu beslagtar prover.
– I det här fallet har vi gjort ett misstag, säger Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge till SportExpressen.

Det svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset förlorar sin ackreditering för att utföra ett visst dopningstest, informerar Wada i ett pressmeddelande. Det rör sig om tester som utgår från ”GC/C/IRMS”-metoden, en metod som Wada menar kan skilja kroppens testosteron från artificiellt testosteron som har injicerats.

Men Karolinska har inte levt upp till den internationella standarden och förlorar nu ackrediteringen.
”Alla prov som kräver GC/C/IRMS-analys kommer att transporteras via en påvisbar kedja av aktörer till ett annat Wada-ackrediterat laboratorium. Det görs för att säkerställa fortsatt högkvalitativa analyser av prover, vilket också hjälper till att säkerställa idrottarnas förtroende för processen och det generella antidoping-systemet”, skriver Wada i ett pressmeddelande.

Stängs av: ”Gjort ett misstag”

Universitetssjukhuset strax utanför Stockholm får däremot fortsätta med andra typer av dopninganalyser.

Avstängningen är till en början sex månader. Beroende på hur Karolinska agerar i fortsättningen kan den bli kortare.
– Vi är väldigt hårt kontrollerade från Wada, det är väldigt viktigt att det är så. I det här fallet har vi gjort ett misstag när det gäller ett kontrollprov, säger Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge till SportExpressen.
– Det är viktigt att säga att det inte är några riktiga prover det handlar om, utan det är ett kontrollprov. Wada skickar ut blindprover, ganska många varje år, för att kontrollera att labbet fungerar som det ska. Och på ett enda blindprov har vi gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden.

LÄS MER: Stora glädjebeskedet för de svenska skidskyttedamerna: ”Kan vara avgörande”

Wolfgang Pichlers raseriutbrott – efter snopna tävlingsbeskedet: ”Det är skandal!”