När Per Ledin kallades in till ”rektorn” – och fick karriärens mäktigaste besked

Per Ledins stora dröm som grabb var att få spela i NHL. I april 2009 slog den in, när profilen gjorde debut för Colorado Avalanche.
För Sportbibeln berättar Ledin om det magiska ögonblicket när han kallades in på kontoret i Nordamerika och fick beskedet han drömt om hela sitt liv.
–Det är nog det största minnet inviduella merit som jag verkligen rankar allra högst, säger Ledin till Sportbibeln.

Per Ledin blev inte en lika stor profil i Nordamerika som han är i Sverige. Forwarden gjorde sina första skär i Nordamerika redan säsongen 2000/2001, då i tredjedivisionen ECHL med Baton Rouge Kingfish.

Återvände till Nordamerika

Det skulle dröja ytterligare sju år innan drömmen om NHL var inom räckhåll. Efter SM-guldet med HV71, som kröntes med en plats i truppen till hockey-VM, tog den nu 40-årige Ledin chansen och åkte över för spel i Colorado Avalanche organisation.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

I AHL med Lake Erie Monsters gjorde Ledin bra ifrån sig, något som ledde till att han i april 2009 blev inkallad på chefens kontor.

Ledins första tanke var inte positiv, men det skulle snart därefter bytas ut mot eufori.
– Jag vet bara hur många slagsmål man har förlorat på rasterna och blivit sur och sen blivit inkallad till rektorn, då var det inte bra, berättar han för Sportbibeln och fortsätter:
– Det var samma känsla när jag blev inkallad på kontoret, jag tänkte bara ”vad fasiken”. Jag satte mig ner och han bara ”du kan stå upp” och jag förstod ingenting. Då sa han ”grattis, du spelar mot Leafs om två timmar”.

Fick NHL-debutera: ”Otroligt mäktigt”

Ledin kunde knappt tro att det var sant.
– Det var bra….fan vad bra det var. Det var som en sån upplevelse när man förväntar sig någonting helt annat. Det var otroligt mäktigt.

Den nionde april gjorde Ledin således sin NHL-debut. Mot Toronto Maple Leafs blev det knappt åtta minuters speltid och två dagar senare fanns han med på isen mot Vancouver.

Per Ledin käftade med råskinn

Matchen mot Canucks höll på att sluta riktigt illa efter att Ledin hamnade i bråk med två av ligans största råskinn. Inom loppet av fyra dagar hade Ledin hunnit med att göra sin tredje NHL-match, det mot Dallas Stars, men det blev också den sista.

Foto: Jack Dempsey/AP/TT Nyhetsbyrån

Däremot var känslan att spela i NHL kanske inte den som många kunnat föreställa sig.
– Jag har drömt om NHL sedan jag var sju, åtta år. Då har jag hunnit spelat upp det så många gånger. Så när det väl var dags att spela så kände jag ”var det inte mer”. Det var en ganska ofattbar känsla. Man kan likna det med när man vunnit guld. Man duschar, firar och vaknar dagen efter. Då börjar en ny säsong.

”Har drivit mig hela livet”

NHL-äventyret slutade på tre matcher och Ledin minns tillbaka på tiden i Nordamerika med glädje.
– Jag satte upp ett mål tidigt och den dagen jag slutar var att ha en tröja på väggen med mitt namn på. Det är det som har drivit en hela livet. Det är nog det största minnet och den största inviduella merit som jag verkligen rankar allra högst, berättar Per Ledin för Sportbibeln.

Dela artikeln för att hylla superprofilen Per Ledin!

LÄS MER: När norrmannen käftade med Per Ledin – som kontrade med allra skönaste hånet

Per Ledin avslöjar sanningen bakom omtalade filmningen (?): ”Helvete vad onödigt”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);