Svensken var först i NHL med visir – tokhånades direkt i första matchen

Svensken var först i NHL med visir – tokhånades direkt i första matchen

När många NHL-spelare fortfarande körde utan hjälm var Anders Kallur först i ligan med visir.
Och det fick han höra – redan i sin NHL-debut.
– En jätteforward tittade på mitt visir och sa ”I’m gonna clean your fucking window before this game is over”, säger Kallur till Sportbibeln.

Efter några fina år i Sverige stack Anders Kallur över till NHL och New York Islanders. Säsongen 1979/80 spelade Ludvikasonen sin första NHL-match, och den kommer han aldrig att glömma.
– En anekdot från den matchen: Jag var den första i NHL som spelade med visir. Jag tror det var mot Hartford och när vi ställde upp fick jag en jätteforward mot mig. Då tittade han på mitt visir och sa ”I’m gonna clean your fucking window before this game is over”, säger Kallur och skrattar gott år minnet.

Gjorde han det?
– Han hann aldrig få tag i mig, tack och lov, säger Kallur och skrattar.

Hade du koll på den killen resten av matchen?
– Första matchen hade man superkoll på allihop. Det var en tid att acklimatisera sig, men det gick snabbare än väntat att anpassa sig, säger svensken.

Anledningen till att Kallur var så tidig med visir var att han hade sett spelare åka på otäcka smällar mot ansiktet.
– Jag satte på mig visiret efter att två kompisar, Janne Asplund i Brynäs och Färjestads Morgan Svensson, fick ögonskador samma år hemma i Sverige. Jag tyckte hockey var kul, men det var inte värt att tappa synen. I stället för att sätta på sig visir efter att man tappat ett öga tyckte jag att det var bättre att göra det innan det händer, säger Kallur.

Fick du mycket pikar i NHL för visiret?
– Nja, det var inte så farligt. Det var den där första som jag kommer ihåg, som var ganska kul.

Hur lång tid tog det innan det blev vanligare med visir?
– Det tog ett tag ändå. När jag var där var det många som spelade utan hjälm. Det tog ett antal år, men det blev väldigt vanligt efter ett antal år, säger Kallur.

LÄS MER: När ”The Dominator” rånade amerikanen i direktsänd TV