Rookien stoppade Gretzkys framfart – med tidernas självmål

Wayne Gretzky och Edmonton var på god väg mot sin tredje raka Stanley Cup-titel. Då dök rookiebacken Steve Smith upp och stod för ett av de plågsammaste självmålet som någonsin gjorts i NHL.

Edmonton Oilers med Wayne Gretzky i spetsen hade inför säsongen 1985/1986 tagit hem två raka Stanley Cup-titlar. Klubben gick för den tredje raka och avancerade till slutspel där man ställdes mot rivalen Calgary Flames. Det blev en tuff matchserie som till slut skulle avgöras med en sjunde match i Edmonton.

Rookiebacken Steve Smith, som dessutom firade sin 23-årsdag, fanns med i Edmontons lag mot de kanadensiska rivalerna – men i den tredje perioden skulle han få den värsta födelsedagspresenten någon kunnat önska.

Med kvarten kvar, vid ställningen 2-2, stoppade Edmonton-målvakten Grant Fuhr upp pucken bakom egen kasse. Smith åkte och hämtade pucken men när han skulle slå en enkel diagonalpassning gick allting fel. Pucken studsade på Fuhr och in i eget mål, och Smith föll förtvivlat till isen. Matchen slutade 3-2 – och målet förföljde Smith genom hela hans karriär. Kanske är det till och med tidernas självmål i NHL.

LÄS MER: Här tar Rangersstjärnan helt fel väg till båset

Se det klassiska självmålet här:


 
Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.