Kanadensiska NHL-draftgurun övertygad: "Åtta svenskar går i förstarundan"

Kanadensiska NHL-draftgurun övertygad: ”Åtta svenskar går i förstarundan”

Svensk hockey kan slå alla möjliga rekord i sommar.
Och ta över hela NHL-draften fullständigt.
Kanadensiska TSN:s draftguru Craig Button tror på hela åtta svenskar i förstarundan.

Vi kommer att få se en historisk NHL-draft i sommar när allt kommer att färgas i blågult. Supertalangen Rasmus Dahlin väntas gå som nummer 1, den första svensken att bli först sedan Mats Sundin. Det är alla övertygade om.

När kanadensiska tv-kanalen TSN har låtit sin scoutchef och draftguru Craig Button få släppa sin januariranking av NHL-draften är Dahlin given etta. Det finns egentligen ingen utmanare, enligt Button.

Blågul draftfest i sommar

Draftgurun sätter även svenskt på andraplatsen i form av Adam Boqvist. Och skulle svensk hockey få både nummer 1 och nummer 2 i NHL-draften skrivs verkligen historia i sommar. Men det räcker ändå inte där.

För Button är helt övertygad om att NHL-draften i sommar kommer att bli en enda stor svenskfest. Experten tror nämligen att hela åtta svenskar kommer att gå i första rundan. Jacob Olofsson är i nuläget på en 13:e plats, Isac Lundeström som 16, Rasmus Sandin på 17, Filip Hållander är 22:a, Albin Eriksson på 29 och Adam Ginning som nummer 30.

Sju svenskar draftades 2009

Tätt efter förstarundan kommer sedan även Axel Andersson som nummer 34, David Gustafsson på 36 och Jonatan Berggren som 38. Sedan tidigare ligger det svenska draftrekordet på sju svenskar i förstarundan. Det är från 2009 då Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson, Magnus Pääjärvi, David Rundblad, Jacob Josefsson, Tim Erixon och Marcus Johansson gick i förstarundan.

Det kan bräckas nu när vi ser fram emot en riktigt ljus framtid för svensk hockey.

Hela draftrankingen:

Dela artikeln för att hylla de svenska stortalangerna!

LÄS MER: Här är kanadensiska TV-kanalens enorma hyllning till Rasmus Dahlin – som alla måste se