Så ska bortgångne ”Carla” Carlqvist hyllas: ”Vår skyldighet att hedra honom”

I torsdags gick folkkäre motorlegendaren Håkan ”Carla” Carlqvist bort.
Nu ska svenske hjälten hyllas med en tyst minut under SM-tävlingarna i helgen.
– Det är vår skyldighet att hedra honom, säger Tommy Allansson på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet till Sportbladet.

Det var i torsdags som en av svensk motorsports allra största legendarer genom tiderna så tragiskt avled. Håkan ”Carla” Carlqvist blev bara 63 år gammal och har sörjts av hela sport-Sverige sedan dess.

Nu ska den folkkäre hjälten få en alldeles egen hyllning av svenska motorfolket. På söndag när SM-tävlingarna i motorsport avgörs i Varberg kommer alla närvarande samlas i en gemensam tyst minut för ”Carla”.
– Vi kommer uppmana alla klubbar i Sverige som har någon form av verksamhet på söndag att göra likadant. Håkan var en jätteviktig person som gjort jättemycket för sporten. Det är vår skyldighet att hedra honom, säger Tommy Allansson på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet till Sportbladet.
– Vi kommer att spela nationalsången som vanligt under invigningen, och sen håller vi den tysta minuten. Håkan har ju varit här och tävlat, så det blir extra speciellt.

Håkan ”Carla” Carlqvist blev världsmästare 1979 och 1983 i motocross samt tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983. Efter sin död kommer han bli ihågkommen som en av svensk motorsports största namn och som en äkta förebild.
– Han har alltid varit en förebild. Han är verkligen symbolen för att kämpa vidare när andra ger upp och det gav honom också två VM-titlar. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet också att han var en väldigt bra person, sa nära vännen Henry Romlin till Sportbladet efter att ha tagit emot dödsbeskedet i förra veckan.

LÄS MER: Familjen berättar: Så dog ”Carla” Carlqvist.