När rivalen ville få Håkan Carlqvist diskad för tidernas kaxigaste drag – precis före mål: ”Juryn bara garvade”

Håkan Carlqvist var verkligen helt unik.
Vem annars skulle göra en gest precis framför mållinjen – som höll på att få honom diskad?
– Juryn bara skrattade, har han sagt.

Håkan Carlqvist är en av Sveriges största idrottare – och sannerligen en av de mest omtyckta. Han slog igenom med dunder och brak under 70-talet och plötsligt blev motocross-föraren riktigt folkkär, och det är inte särskilt förvånande med tanke på hans enorma framgångar. Men kanske framför allt för hur han var vid sidan av banan.

Carlas stora show

Carla var en profil av sällan skådat slag och hade allt för att bli omtyckt av alla som såg och hörde honom. Carlqvist sa alltid vad han tyckte och tänkte om allting, och kom med härliga och frispråkiga citat snudd på hela tiden – och han var dessutom en tuff jäkel som aldrig gnällde om någonting, detta trots att få svenska idrottare ens kom i närheten av alla hans skador.

SITTENDORF, ÖSTERRIKE 19870426 Håkan ”Carla” Carlqvist under VM-deltävlingen i motocross i Sittendorf, Österrike, den 26 april 1987. Carlqvist vann första heatet och fick punktering i den andra och tvingades bryta med skadad armbåge som ledde till helikoptertransport till sjukhus. Foto: Jan Collsiöö / TT

Carlqvist hade dessutom ofta upptåg för sig och bjöd alltid publiken på riktigt show, och när man kom för att kolla på honom, ja, då blev man aldrig besviken. Det mesta klassiska exemplet på det är den gången som Carlqvist var så pass överlägsen i en tävling att han faktiskt unnade sig att stanna innan mållinjen – för att klunka en bärs han fått av en åskådare.

”Juryn bara garvade”

Just den historien är en av de mest kända om honom, men det finns detaljer som inte alla känner till. Att Carlqvist valde att stanna och hälla i sig bärsen fick stor uppståndelse hos kommentatorerna, i publiken och i motorvärlden i allmänhet. Men även hos rivalerna – som inte alla uppskattade hans upptåg.

Foto: Youtube

I en intervju många år senare avslöjade Carlqvist nämligen att en av hans rivaler faktiskt försökte få honom diskad efter upptåget. Men juryn, de var på Carlas sida.

– En del har försökt göra nåt liknande, men det är ingen som klarar av det. För det var ren utklassning. En engelsman ville diska mig för att jag tog otillbörlig hjälp, man fick egentligen bara dricka i en depå. Men juryn bara garvade åt honom, har han sagt.

LÄS MER: När Ronnie Peterson rånades på prestigepriset – och pappans oväntade motattack: ”Ingen riktig idrottare”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!