När Ronnie Peterson rånades på prestigepriset – och pappans oväntade motattack: ”Ingen riktig idrottare”

Han är en av de absolut största inom svensk motorsport.
Men ändå snuvades Ronnie Peterson helt från hemstadens finaste utmärkelse.
– Nu efteråt fattar man nästan inte hur vi kunde gå förbi Ronnie, säger tidningens sportchef Hans Jonson till tidningen ST.

Med tre VM-medaljer, 123 Formel 1-lopp och totalt nio segrar är Ronnie Peterson vår främsta F1-åkare någonsin och en av de absolut största inom svensk motorsport. Tyvärr omkom han tragiskt bara 34 år gammal efter en svår krasch på den italienska banan Monza.

Ronnie snuvad

Örebrosonen satte verkligen Sverige på världskartan under 70-talet men hur osannolikt det än låter så fick han aldrig hemstadens finaste idrottspris. Varje år delar tidningen Nerikes Allehanda ut den prestigefulla utmärkelsen ”Guldklockan” till den som det året stått för den ”främsta och populäraste idrottsprestationen”.

Ronnie Peterson, Formel 1
1977 Bilsport, racing, Formel 1: Ronnie Peterson © Bildbyrån(Cop 1 )

Genom åren har guldklockan gått till idrottare inom motorsporten hela 10 gånger och Marcus Ericsson blev den allra första Formel 1-föraren att få ta emot priset. Men Örebros stora son, Ronnie Peterson, blev alltså helt förbisedd.

1971 var året som han borde fått priset om rätt personer hade fått bestämma. Tidningen NA:s tidigare sportchef Hans Jonson den otroliga storyn när Peterson rånades på utmärkelsen.

Förklarar allt

Den 27-årige Ronnie hade det året fått sitt stora genombrott i Formel 1 och slutat tvåa i VM-serien efter att ha radat upp fem pallplatser på elva lopp. Han hade dessutom vunnit EM-guld i Formel 2 och det var en självklarhet att stjärnföraren skulle få ta emot guldklockan från NA.

Tidningen ringde även upp Peterson och gjorde en intervju innan juryn sammanträde för att bestämma vinnaren.
– Det var en viss tidsskillnad som gjorde att jag var tvungen att ta samtalet före mötet. Jag hade aldrig haft någon jättebra relation med Ronnie – ja, det hade väl ingen journalist egentligen, han var ganska tillknäppt – men det här samtalet var väldigt trevligt. Jag sa åt Ronnie: ”Du måste förstå att det inte är klart än, men vi bedömer att du kommer få Guldklockan.” Jag märkte på honom att han blev väldigt glad åt att få det erkännandet på hemmaplan, berättade Jonson för NA många år senare.

Men sedan hände det som inte fick hända. Nerikes Allehanda hade bara tre representanter i juryn som också bestod av sex ledare från länsidrotten och de ville se en helt annan vinnare av guldklockan 1971.

Ren skandal

Det blev omröstning och till slut korades Rolf Nilsson, som vunnit VM-guld i militär femkamp, till vinnare av guldklockan. Motiveringen var att han faktiskt hade vunnit VM-guld och det hade inte Peterson som ”bara” kom tvåa i en av världens största sporter.

Ronnie Peterson, Formel 1
Ronnie Peterson © Bildbyrån – dia

Det bli enorma reaktioner från hela idrotts-Sverige att en okänd militär femkampare vid namn Rolf Nilsson kunde vinna priset före världsstjärnan Ronnie Peterson. Det klassades som en ren skandal och tidningen blev helt nedringt med arga människor som hörde av sig.
– Det blev ett väldigt surt efterspel. När jag kom upp på tidningen dagen därpå hade det redan ringt ett antal samtal, och det fortsatte att ringa. Journalister från alla motortidningar mer eller mindre idiotförklarade oss: Hur fan kunde vi utse en kille som de säkert aldrig ens hört talas om? Jag fick så gott det gick försöka förklara hur det hade gått till. Jag fick en väldigt svår ställning där. Jag hade ju själv röstat på Ronnie, men var tvungen att försvara juryns beslut, berättar Jonson i en intervju med Sundsvalls Tidning.

Pappans svar

Men argast av alla var ändå Ronnies pappa Bengt Peterson. Han skrev en insändare till tidningen och var rasande, han sa till och med upp sin mångåriga prenumeration på NA i ren ilska.
”Ronnie har i många är varit en stark kandidat till Allehandas pris men alltid blivit bortgjord av en jury som inte vet vad motorsport kräver av sin man om man ska nå den absoluta toppen”, skrev pappa Bengt bland annat i sin insändare.

Följande år fick NA också chansen att ge Ronnie Peterson guldklockan när han 1973 tog VM-brons och vann fyra F1-lopp eller 1974 när han vann i både Monaco och på Monza. Men då gick priset istället till Rolf Pettersson, som vann SM-guld i orientering, och Stig Blomqvist, som vann SM-guld i rally.
– Jag minns inte så mycket av de där andra åren, men det är klart att de här idrottsledarna som var med i juryn hellre såg en ”riktig” idrottare som en orienterare som vinnare. Nu efteråt fattar man nästan inte hur vi kunde gå förbi Ronnie. Ja, jag tycker fortfarande att det är trist att Ronnie inte finns med på listan bland NA:s guldklockevinnare, han är ändå ett av de största namn som finns i Örebros idrottshistoria, säger förre sportchefen Hans Jonson i intervjun.

Dela artikeln för att hylla en av svensk idrotts största någonsin – Ronnie Peterson!

LÄS MER: Magiska hyllningsfilmen som visar Ronnie Petersons storhet

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!