När Håkan Carlqvist plötsligt hängde upp och ned i tv för att rädda sin sargade kropp – men dominerade ändå

Få svenska idrottare har haft lika mycket skador som Håkan Carlqvist.
Och han gjorde verkligen allt för att hålla liv i karriären.
Som att exempelvis möta media – hängandes upp och ner(!).

Håkan Carlqvist blev plötsligt, under 70-talet, en av Sveriges mest populära idrottare. Alla kände för honom, och följde hans framfart inom motocrossen med stort nöje – och han verkligen unik, Carla. 

Gav aldrig upp

Få idrottare i svensk historia var så skadedrabbade, och få åkte på så många tuffa smällar. Många hade lagt av bra många år tidigare än vad Carlqvist gjorde, men han kämpade och stod i. Carlqvist bet ihop, gnällde aldrig – och om han någon gång faktiskt sa hur ont han hade, ja, då är det svårt att föreställa sig hur ont han faktiskt hade. För sådan var han.

Foto: Youtube

Vissa tävlingar under Carlqvist karriär så kunde han inte ens sitta ner. I ett gammalt SVT-klipp så får man reda på att Carla kört flera heat halvstående, då smärtan i ryggan av att sitta ner var för överväldigande. Och som Artur Ringard, legendarisk tv-profil, själv sa: ”Bara det är en stor prestation”.

Mötte media – upp och ned

1986 körde Carlqvist dessutom tävlingar med en bruten tå, men i stället för foten så var det ryggen som han själv menade var det största problemet. Carlqvist hade sådana problem med den att han knappt kunde gå, och han säger själv i ett klipp att han länge varit tveksam till om det går. Bara en vecka senare mötte han pressen igen, inför en ny tävling – och hänger då plötsligt upp och ned utanför sin bil.

Foto: Youtube

Han vilade upp ryggen på det sättet mellan heaten, för att ens kunna ställa upp, men mötte ändå media och var då, som vanligt, inte särskilt självömkande.

– Jag stretchar ut ryggen. När man åkt ett sånt här heat, på 45 minuter, så har diskarna slagit ihop sig rätt bra. Sen har jag åkt motocross i 15 år, så jag har lite känningar av det, sa han.

Men det stoppade inte Carlqvist. Han fortsatte med sin karriär i flera år trots sina ryggskador, och det var ju faktiskt inte de enda smärtorna som han levde med. Carlqvist hade långt över 300 stygn på kroppen, 160 stycken på vardera ben – och han har själv sagt att han brutit varenda led. Men trots detta gjorde Carlqvist succé, han bjöd alltid publiken på det lilla extra, och det var en stor anledning till att han var så älskad.

Håkan Carlqvist – en av våra allra största! DELA för att hylla en äkta idrottslegendar!

LÄS MER: När en rasande Tony Rickardsson vurpade, gav domaren fingret – och sprang raka vägen till telefon(!)

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!