När Carla fick karriärens hårdaste nobb – men svarade som bara han kunde göra: ”Han drog direkt till…”

Håkan Carlqvist fick sparken från Yamaha.
Då gav han svar på tal – som bara han kan.
– Det var så klart en stor revansch, har hans bror Bertil sagt.

Säg Håkan ”Carla” Carlqvist och alla som har koll på vilken idrottare och person han var kommer genast få gåshud. Sånna som Carla görs helt enkelt inte längre, för hans vinnarskalle, kämparvilja och uthållighet är det få svenska idrottare som haft, och det gjorde honom också omåttligt populär.

Sanslösa bedriften

Håkan Carlqvist var skadedrabbad under hela sin karriär och råkade ständigt ut för nya olyckor och smällar – men aldrig var det något gnäll för det. När saker gick emot honom hittade han i stället lösningar, och han såg alltid möjligheterna, inte problemen.

860504 Motor, Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Det ledde också till en extremt framgångsrik karriär inom motocrossen, men både VM-guld och Bragdguld, som han tilldelades 1983. Men hans kanske kändaste stund kom fem år senare. Det var i Belgiens Grand Prix som hans sista stora vinst kom, och under det loppet var han så överlägsen att han stannade och drack bärs innan han passerade mållinjen.

Störtsköna revanschen

Men just den tävlingen var stor för Håkan Carlqvist av helt andra skäl. Årets dessförinnan, alltså 1987, hade han fått sparken av sitt stall Yamaha – men 1988 så gav han svar på tal och fick revansch som bara Carla kunde få fram.

– Han drog direkt hem till Stockholm efter att fått sparken och köpte en Kawasaki. Sedan gjorde han i ordning cykeln och åkte ner till VM. Det var så klart en stor revansch att vinna, har hans broder Bertil sagt.

840420 Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Bilderna när han under vinstloppet stannar vid en åskådare, häller i sig biran och åker vidare är helt odödliga inom svensk idrottshistoria, och är bara ett exempel på vilken typ av person Carla var ute på banan. Den som alltid bjöd publiken på det lilla extra, och alltid vann med stil.

Håkan Carlqvist gick bort under sommaren 2017, vilket berörde många och hyllningarna strömmade in från alla håll och kanter.

LÄS MER: När Ronnie Peterson rånades på prestigepriset – och pappans oväntade motattack: ”Ingen riktig idrottare”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!