När Carla dundersågade svensk idrotts finaste pris – men ändrade sig sekunden när han själv stod som vinnare

Håkan Carlqvist var inget större fan av Bragdguldet.
Åtminstone inte så länge han inte stod som vinnare.
När han äntligen vann priset så förvånade han alla.

Håkan Carlqvist hade redan vunnit en VM-titel. Det var en närmast sensationell bedrift som fick hela motor-Sverige att jubla högt. Men när det väl vankades Bragdguldet så fick Carlqvist ge vika.

Helsköna orden om Bragdguldet

I stället tilldelades priset, av många ansett som det finaste en svensk idrottsperson kan få, till Malmö FF. Den svenska klubben hade gått till final i Europacupen, där det dock blev final för Nottingham Forest, men det var ändå en prestation som gjorde laget förtjänta av Bragdguldet. Och Carla var inte sur för det. 

Håkan Carlqvist (Carla) © Bildbyrån – © D

När han fick frågor om hur han såg på det missade Bragdguldet så svarade Carlqvist, känd för att alltid vara lugn som en filbunke och att aldrig stressa upp sig i onödan, som bara han kunde.

– Bragdguldet intresserar mig inte. Jag blir varken bättre eller sämre som idrottsman om jag får det, sa han.

Carlqvist sa dock att OM han nu skulle tilldelas det vid en eventuell andra världsmästartitel så skulle han självklart ta emot det.

LÄS MER: När Håkan Carlqvist stod för sitt galnaste upptåg – och SVT-ikonen drog fram ett fullständigt perfekt ord

Ändrade sig helt

Och precis så blev det. Carla, en av Sveriges mest omtyckta idrottare genom tiderna, blev världsmästare för andra gången 1983. Han säkrade titeln på sin Yamaha i 500cc-klassen, och den här gången fanns det inget som kunde stoppa honom. Men hur glad kunde Carla egentligen bli? Han hade ju tidigare sågat prisets betydelse. Men när han väl fick det så svängde han helt. I stället hade Carla, som alltid hade svar på tal, svårt att hitta orden.

– Äntligen verkar det som om folk börjar fatta vad jag håller på med. Att motocross verkligen är en sport, inte bara att tuffa omkring på en motorcykel, sa han.

Han fortsatte:

– Ärligt talat trodde jag inte att Bragdguldet var så här stort.

830529 Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 6386

Håkan Carlqvist hade varit tydlig med att han inte skulle bli bättre eller sämre av priset. Men det var minst sagt ett erkännande som han förtjänade – och som placerade honom rätt in i den svenska historieboken. Och han förstod det själv.

– Det känns som om man fått ett erkännande på att man är en idrottsman. Man har talat om för mig att Bragdmedaljen är det finaste en idrottsman kan få i Sverige. Men jag hade ingen aning om att det skulle bli så här.

Sällan har ett pris varit så korrekt utdelat – Håkan Carlqvist, en äkta legendar!

LÄS MER: När Håkan Carlqvist plötsligt hängde upp och ned i tv för att rädda sin sargade kropp – men dominerade ändå