När Håkan Carlqvist stod för sitt galnaste upptåg – och SVT-ikonen drog fram ett fullständigt perfekt ord

Håkan Carlqvist var så överlägsen att han stannade för en öl mitt under loppet.
Då sammanfattade Staffan Lindeborg det allra bäst – med ett enda ord.

Håkan Carlqvist var kanske inte den svenske idrottaren som fick mest uppmärksamhet, men han var en av de allra mest omtyckta. Under 70-talet slog han igenom enormt inom motocross, och hans stenhårda personlighet och vinnarskalle gick minst sagt hem i stugorna.

Hade precis allt

Och det är lätt att förstå varför. Carla hade allting någonting extra att bjuda på, och han tog varje chans att ge publiken den underhållning han tyckte att den förtjänade. Det var också därför han sällan gnällde, utan alltid gnetade på. Publiken älskade honom – och hela svenska folket likaså.

SITTENDORF, ÖSTERRIKE 19870426 Håkan ”Carla” Carlqvist under VM-deltävlingen i motocross i Sittendorf, Österrike, den 26 april 1987. Carlqvist vann första heatet och fick punktering i den andra och tvingades bryta med skadad armbåge som ledde till helikoptertransport till sjukhus. Foto: Jan Collsiöö / TT

Ett av Carlqvists galnaste upptåg var när han en gång kände att han var så överlägsen att han kunde stanna hojen vid publiken, för att ta emot en öl, klunka den – och köra vidare. Bilderna är klassiska och sammanfattar Carla på allra bästa sätt; En underhållare av rang.

Ett perfekt ord

Och det finns ingen person som är bättre lämpad att förklara Carlqvists galna upptåg än Staffan Lindeborg. Den legendariske SVT-profilen kommenterade inslaget för sin förra kanal, och med ett ord lät han beskriva exakt vad Carla sysslade med.

– Carlqvist tar tid på sig. Hans ledning är stor, och han stannar för att tanka. Och han fortsätter, säger Lindeborg i inslaget.

Foto: Youtube

Tanka – snacka om perfekt, både av Lindeborg och Carlqvist. Håkan Carlqvist avled hastigt, och alldeles för ung, vid 63 års ålder 2017. Han hyllades då av ett helt idrottsland, och alla tycks överens: Det har aldrig funnits – och kommer nog aldrig finnas – en idrottare som Carla.

LÄS MER: När F1-föraren stod för ett oväntat fynd i bilen – mitt under brinnande tävling: ”Ska jag slänga ut den?”