Håkan Carlqvist trotsade läkarnas vädjan och vann svenska folkets hjärtan med dubbla VM-guld: ”De sa till mig att…”

I dag skulle Håkan Carlqvist ha blivit 70 år.
Vi minns en av Sveriges största idrottsmän någonsin.
”Carla” trotsade läkarnas vädjan och vann svenska folkets hjärtan genom att gå sin egen väg.

Det finns få svenska idrottsprofiler som Håkan Carlqvist. En alldeles fantastisk åkare och en ännu mer älskvärd personlighet i en och samma kropp.

Legendaren ”Carla”

Han blev ”Carla” med hela det svenska folket och var en av vårt lands stora idrottshjältar på 70- och 80-talet tillsammans med Ingemar Stenmark och Björn Borg. Redan 1974 VM-debuterade Carlqvist i motocross och tog silver på SM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Carlqvist, motocross
Håkan Carlqvist (Carla) © Bildbyrån – © D

Men bara tre år senare kunde hela karriären vara över efter en våldsam olycka på en tävling och läkarna vädjade till honom att avsluta karriären om han inte ville sitta i rullstol som 50-åring. Carla vägrade lyssna och var fast besluten om att fortsätta tävla och bli bäst i världen.
– Jag ville bli bäst, det drev mig. Inget annat. Antingen vann jag eller så bröt jag. Jag är nöjd när jag vinner guld, allt annat är en besvikelse, sa han i en intervju med Aftonbladet år 2000.
– 1977 sa läkarna att jag inte kunde fortsätta köra motocross, men jag höll på till 1989.

Carlqvists karriär

Carlqvist skulle återvända till motorcykeln och erövra världen. 1978 vann han sitt allra första VM-lopp och 1979 krossade han allt motstånd genom att vinna VM-guld i överlägsen stil.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Carlqvist, motocross
Motor, Motocross, Håkan Carlqvist. © Bildbyrån – Dia

Håkan Carlqvist vann hela 14 av 24 deltävlingar i 250 cc och samlade ihop hela 248 poäng, närmsta förare bakom nådde bara 70 poäng. Därefter klev han upp till den tyngre klassen 500 cc för att vinna VM-guld även där.

Skadorna och smärtorna fortsatte att hemsöka honom men 1983 visade han hela svenska folket vilken otrolig kämpe han var. Genom att trotsa ryggsmärtor och bli den första svensken på hela 13 år att vinna VM-guld i motocrossens tyngsta klass.

Vann Bragdguld

Den imponerade bedriften belönade honom välförtjänt med Bragdguldet 1983 och en plats i svenska idrottshistorien för alltid. Och trots läkarnas allvarliga ord 1977 så fortsatte karriären vidare i 12 år när han till slut gick i pension 1989.

Men omställningen till ett vanligt liv blev inte helt lätt för honom.
– Den är svår och kämpig. Motocrossen var ju mitt liv från 16 års ålder. Helgerna var värst. Jag slutade med något jag tyckte om, men jag tvingades göra det på grund av alla skador, erkände Carla för kvällstidningen i intervjun år 2000.

Håkan Carlqvist gick bort 6 juli 2017 av en hjärnblödning, han blev blott 63 år. I dag skulle han ha fyllt 70 år och vi minns en av svensk idrotts giganter på den speciella dagen.

Vi glömmer dig aldrig, Carla!

Är Håkan Carlqvist en av Sveriges främsta någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: När ikonen Håkan Carlqvist fick en galen idé i garaget – och chockade alla åskådare i sitt livs första tävling

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev