Därför slutade ikonen Håkan Carlqvist med ishockeyn – efter kravet på lagkamraterna: ”Han blev förbannad”

Håkan Carlqvist är en ikon inom svensk motorsport.
Men han kunde gått långt även i ishockeyn.
Där valde han dock att sluta – efter att ha tröttnat på sina lagkamrater(!).

Håkan Carlqvist var verkligen definitionen av en äkta vinnare. ”Carla” blev en av Sveriges mest omtyckta och folkkära idrottare under 70- och 80-talet, och det är lätt att förstå varför. Carlqvist var extremt framgångsrik på banan och vann bland annat två världsmästerskap, men det var inte bara det som fick svenskarna att börja tokälska honom.

Sagolika karriären

Carlqvist bjöd alltid på det där lilla extra, och ville alltid se till att de som faktiskt kom och såg på tävlingarna skulle få valuta för pengarna. Det ledde ofta till sköna shower från Carla, som alltid bjussade på sig själv både på och vid sidan av tävlingarna.

840420 Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Vem kan till exempel glömma den gången som Carlqvist var så överlägsen under en tävling att han före mållinjen bromsade in hojen, åkte till publiken för att dra i sig ett par klunkar bärs, innan han passerade mållinjen och vann tävlingen. Anekdoterna om Carlqvist är många, och alla som var inbitna på den tiden tycks ha ett eget favoritminne från honom, och nästan alla har att göra med hans enorma vinnarskalle.

Därför slutade han

Carla hatade verkligen att förlora, och det spelade ingen roll hur mycket stryk han än tog – han fortsatte bara att ge sitt allra yttersta precis hela tiden. Det var också anledningen till att Carlqvist valde att satsa på just motocross, snarare än hockey, där han också var en stor talang.

I SVT-programmet ”Made in Sweden”‚ som sändes på 80-talet och som följde några av Sveriges största idrottsstjärnor, så kom nämligen anledningen till att Carlqvist egentligen slutade med hockeyn fram – och det visar verkligen vilken extrem vinnarskalle han hade.

– Håkan spelade ishockey för IK Bele, under 14 år. Han var back, och laget gick upp i trean. Men det gick inte. Själv satsade han 110 procent, och när han såg att andra inte gjorde det, blev han förbannad. Han kunde inte anpassa sig till det han inte trodde på, säger reportern i klippet.

830529 Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

I samband med Carlqvists bortgång för några år sedan framgick det även, från gamla kamrater, hur talangfull han faktiskt var.

– Vi var ganska duktiga på att åka, men när Håkan kom var det en helt annan dimension. Han körde nåt förjävligt på den där flakmoppen, fullt uppställd på tre hjul, som en rallyförare. Där tror jag att mycket grundlades, att han upptäckte själv vilken talang han hade, sa Lars Salmonson, som växte upp tillsammans i Järfälla, till Mitt i Järfalla.

LÄS MER: När Jacob Hård blev helt grundlurad i norsk tv – skidprofilens otroliga ansiktsuttryck säger ALLT

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!