Victor Hedmans löfte efter Foppas vädjan – första gången på hela 13 år: ”Jag ska göra allt för det”

Foppa skickade en tydlig önskan till Victor Hedman.
Nu hoppas Stanley Cup-vinnaren uppfylla idolens vädjan.
– Jag ska göra allt i min makt, lovar 29-åringen till ÖA.

Det har gått två veckor sedan Tampa Bay Lightning besegrade Dallas Stars med 4-2 i matcher och fick lyfta den åtråvärda pokalen. Två veckor av intensivt firande för spelarna.

Foppas önskan

För svenske Victor Hedman var det en mycket efterlängtade titel att få vinna och svensken fick även kröna säsongen med att tilldelas Conn Smythe Trophy. Priset som hela Stanley Cup-slutspelets mest värdefulla spelare.

Victor Hedman, NHL
191109 Victor Hedman of Tampa Bay Lightning celebrates after the NHL regular season ice hockey game between Buffalo Sabres and Tampa Bay Lightning on November 9, 2019 in Stockholm. Photo: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Direkt efter Stanley Cup-vinsten skickade ikonen och Örnsköldsvik-sonen Peter Forsberg en grattishälsning till Hedman. ”Foppa” kom även en med önskan om att hemstaden skulle få återse Lord Stanley-pokalen igen.
”Supergrattis Victor! Fantastiskt roligt att du tar hem ytterligare några till bucklor till Ö-vik. Det är tur att stan växer så allt får plats, haha. Extra grattis till Conn Smythe! Bäst när det verkligen, verkligen gäller är ingen dålig sak att ha med sig i bagaget hem från NHL den dagen du kommer hem. Angående Stanley var ni absolut bästa laget och väl värda vinsten. Fira nu städat men rejält”, skrev han i grattishälsningen via Sportbladet.

Senaste gången Stanley Cup-pokalen var på besök i Örnsköldsvik var för 13 år sedan när Samuel Påhlsson tog med den efter segern med Anaheim Ducks 2007. Innan dess hade Forsberg med sig Lord Stanley både 1996 och 2001, när han spelade för Colorado Avalanche.

Hedmans löfte

För Hedman har det länge varit en stor dröm att få ta med sig den väldiga trofén hem till Örnsköldsvik. När han var 11 år gammal fick han själv se idolen Foppa göra det och har längtat sedan dess.

Peter Forsberg, NHL
190624 Peter Forsberg of the Stockholm Åre bid looks dejected after losing the election of the host city for the Olympic Winter Games 2026 at the 134th IOC Session on June 24, 2019 in Lausanne. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87973

Nu kommer 29-åringen med ett tydligt löfte efter idolens önskan.
– Jag har inte bestämt var i Örnsköldsvik, men hem till Ö-vik ska den. Det är det viktigaste. Jag skulle så gärna vilja visa upp den för familj och vänner som hjälpt mig under hela min resa. Det är något man sett fram emot om man skulle vinna. Att få ta hem pokalen och visa upp den i Ö-vik, säger Hedman till lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda.

Men på grund av den pågående coronapandemin är det inte helt säkert hur det blir med pokalens turné runt om i världen till alla spelarnas hemstäder. Det finns diskussioner om att pokalen inte kommer att lämna Nordamerika och att spelarna istället får flyga in sina familjer för att få en intim stund med Stanley Cup-bucklan.

”Jag ska göra allt”

Det kommer dock Hedman inte att acceptera.
– Jag ska göra allt jag kan för att ta hem den till Örnsköldsvik. Att få följa Peters och ”Sammes” fotspår som har vunnit pokalen förut betyder oerhört mycket. Det är idoler jag ser upp till väldigt mycket. Jag har lärt känna de flesta nu när jag har blivit lite äldre. Att jag fått möjligheten att följa dem och se deras ödmjukhet smittar av sig, säger Hedman till lokaltidningen.

Än så länge fortsätter firandet att pågå i Tampa, Florida. Victor Hedman har planerat att åka hem till Örnsköldsvik senare under hösten, frågan är om han får ta med sig en gigantisk silverpokal på flyget då.

Det blir ändå första gången någonsin som Conn Smythe Trophy kommer till Örnsköldsvik, då de enda svenskarna som tidigare vunnit priset är Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg. Hedman har nu spela elva säsonger för Tampa Bay Lightning och gjort sammanlagt 473 poäng på 762 matcher i NHL.

LÄS MER: Henrik Lundqvists ärliga ord om avskedet till New York Rangers: ”Det kändes som att…”

Få våra nyhetsbrev!