Henrik Lundqvists ärliga ord om avskedet till New York Rangers: ”Det kändes som att…”

Henrik Lundqvist tvingades ta farväl av New York Rangers.
Nu öppnar 38-åringen upp om känslosamma avskedet.
– Det var otroligt tufft, säger han till SVT Sport.

Han hade vaktat New York Rangers mål i hela 15 år. Den enda klubben i hela hans NHL-karriär.

Henkes avsked

Men nu har Henrik Lundqvist tvingats ta farväl av New York Rangers efter över 1 000 matcher för det klassiska NHL-laget. Ett oerhört känslosamt avsked blev det också då svensken uppnått ikonstatus på Madison Square Garden och utnämnts till ”King Henrik”.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Henrik Lundqvist, New York Rangers. FOTO: Twitter.

Senaste NHL-säsongen blev det dock väldigt ont om speltid för Lundqvist och redan tidigt på säsongen började det ryktas om ett avsked till Rangers. För en vecka sedan kom det definitiva beskedet att NHL-laget köper ut 38-åringen från det sista året på kontraktet.

Sedan dess har Lundqvist blivit officiellt presenterad för sin nya NHL-klubb Washington Capitals. Men nu öppnar svensken upp om det tuffa avskedet till New York Rangers efter 15 långa år.

”Otroligt tufft”

Där Lundqvist erkänner att drömmen var att avsluta hela karriären hos Rangers. Men redan i våras fick han beskedet som vände på allt.
– Det tog några månader i våras kan jag säga. Det var otroligt tufft, det ska jag inte sticka under stol med. Det var en period där jag fick jobba med mina tankar. Det påminner om att tappa en familjemedlem eller en nära vän, det blir ett sorgearbete. Så var det faktiskt för mig, ett sorgearbete, säger han i en intervju med SVT.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
190519 Goaltender Henrik Lundqvist of Sweden after a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87948

”Henke” har hela tiden uttryckt viljan att fortsätta spela på den absolut högsta nivån. Den stora drivkraften är fortfarande att vinna åtråvärda Stanley Cup för första gången i karriären.

Nu får han en sista chans med Capitals, som vann Stanley Cup så sent som 2018.
– Jag är otroligt tacksam för allt de gett mig under 15 år i New York, men jag gillar hockey och kände att jag inte var klar. När de sa att de ville gå vidare kände jag ”men jag vill spela mer”. Jag vill kämpa, jag vill försöka vinna. Då måste man försöka se sig själv i ett annat lags tröja, säger Lundqvist i intervjun.

”Det tog tid”

Lundqvist kan bara känna tacksamhet mot New York Rangers i dag. Även om det tog lång tid för honom att hantera sina känslor.
– Det är olika steg man går igenom men till slut hamnade jag i en fas av tacksamhet och kände bara ”tack för allt”. Då kunde jag också slappna av och se framåt. Men det tog tid, säger han till tv-kanalen.

Henrik Lundqvist är Rangers främsta målvakt genom tiderna och har slagit över 50 klubbrekord i NHL-laget. Nu väntar ettårskontrakt med Washington Capitals och spel med superduon Nicklas Bäckström och Alexander Ovechkin.

LÄS MER: Klart i natt: Nästa svensk att lämna New York Rangers – helt klar för NHL-rivallaget

Få våra nyhetsbrev!