Vändningen: Frölunda kan nu byta namn(!) – efter uppmärksammade kritiken

Frölunda kan nu förändras helt.
SHL-klubben överväger att byta namn och även klubbmärke.
– Jag är inte främmande till att vi behöver byta varumärke, säger ordförande Mats Grauers till GP.

I USA har det under en längre tid pågått en stor debatt om idrottsklubbarna Washington Redskins och Cleveland Indians. På grund av deras namn och att ordet ”indian” anses nedsättande mot amerikanska urinvånarna.

Frölundas namn

Jättekritik har riktats mot klubbarna för att de ännu inte bytt namn. En kritik som även Frölunda har dragits in i.
– Vi har följt debatten som funnits kring Washington Redskins och även Cleveland Indians. Det är därför vi bestämt att göra analysen. Vi har betraktat vår indianlogga som en hyllning och har byggt vårt varumärke med goda värderingar kring indianen. Vi inser samtidigt att det finns en koppling som är tveksam – och det finns aspekter att ta hänsyn till, ja…då måste vi göra det som alla andra, säger SHL-lagets ordförande Mats Grauers till tidningen GP.

Frölunda, SHL
190503 Max Friberg och Joel Mustonen under Frölundas guldfirande den 3 maj 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Frölunda har fortsatt använda sitt namn Frölunda Indians tillsammans med klubbmärket. Men nu kan även SHL-laget byta namn samt logo.

…och klubbmärke

Ordförande Grauers bekräftar att klubben är på väg att göra en konsekvensanalys av varumärket. För att se om namnet Frölunda Indians och klubbmärket går i linje med omvärlden och sin egna värdegrund.

Frölunda, SHL
190503 jublar med Le Mat-pokalen under firandet av SM-guldet på Götaplatsen den 3 maj 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

När analysen är klar kommer även besked om Frölunda väljer att byta namn och skrota ”indianen” som ansiktet utåt för klubben. Och då behövs ett helt nytt namn och ett helt nytt klubbmärke.
– Vi måste skaffa oss en bättre kunskap – och analysen ska vara klar i augusti. Efter det fattar vi beslut om hur vi ska gå vidare. Det kan innebära att vi byter varumärke, säger Grauers till lokaltidningen.

Det var från och med säsongen 1995/96 som klubben började att använda namnet Frölunda Indians. Som en hyllning till klubbens framgångsrika 60-tal då man kallades för ”Vilda västern”.

LÄS MER: Bomben: SHL-klubben spikar truppen med toppvärvning – världsmästaren flyttar till Sverige

Få våra nyhetsbrev!