Valter Skarsgårds hjärtevärmande minne av Börje Salming under inspelningen av tv-serien: "Han skrattade högt"

Valter Skarsgårds hjärtevärmande minne av Börje Salming under inspelningen av tv-serien: ”Han skrattade högt”

I dag släpps första avsnittet av tv-serien om Börje Salming.
Börjes favoritgrej med serien hade varit komedin, tror Valter Skarsgård.
– Det vet jag för när han var med på set en gång så satt han och asgarvade, berättar skådespelaren som spelar Börje i serien.

Det första avsnittet av ”Börje – The Journey of a Legend” släpps i dag på Viaplay. Serien handlar om hockeylegendaren Börje Salmings liv, och vägen från Jukkasjärvi till världstoppen och NHL.

Börjes favorit

Börje gick tragiskt nog bort för drygt ett år sedan, i sviterna av ALS. Men den tidigare backen hann vara med en hel del i inledningen i skapandet av serien. Han hann även vara på plats under lite av inspelningen av den, och var så stolt över serien och såg fram emot att se den.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
210904 Börje Salming in the stands during Finnkampen athletics gala on September 4, 2021 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0020

Manusförfattaren Martin Bengtsson träffade Börje en hel del under manusarbetets gång. Och det finns något Bengtsson tror hade varit Börjes favoritgrej med serien.
– Han läste ju manuset och godkände och gav sin välsignelse, och underhölls mycket. Han berättade att han skrattat och gråtit. Jag vet att han tyckte mycket om den karaktären som är en central karaktär i berättelsen som hette ”Smokey”, och som var materialförvaltare i Toronto, som får en central roll i att berätta om Börjes resa.
– Börje gillade det greppet mycket. Att det var en ”insider”, så att säga, i Maple Leafs Garden som också kom dit, var arbetarklass och så vidare, som fick berätta den här berättelsen, säger Bengtsson till Sportbibeln. 

Skarsgårds minne

Som den som spelar Börje träffade Valter Skarsgård honom en hel del. Både inför och under inspelning. De lärde känna varandra väl och skådespelaren har berättat hur Börje sken upp när han äntrade rummet. Valter ser något annat som det han tror hade varit Börjes favoritsak med serien.
– Komedin.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt, The journey of a legend, hockey
2022-09-06 Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård i Viaplays serie om Börje Salming. Foto:Viaplay/Jenny Unnegård / TT/ Handout.

Och han förklarar varför.
– Det vet jag för han var med en gång på set. Då satt han och asgarvade varje gång jag inte kunde prata engelska, för det kunde han ju inte i början (i Toronto). Så det var en scen där jag inte skulle kunna prata engelska och då hörde jag honom sitta och garva.
– Jag visste inte ens att han var på set, jag bara hörde någon som satt och skrek och tänkte ”vad fan är det som händer”. Då satt han och dog av skratt. Så jag tror att han hade gillat de roliga grejerna mycket, säger Skarsgård. 

LÄS MER: Pia Salming erkänner det enda hon ångrar – ett år efter Börje Salmings tragiska bortgång: ”Jag önskar att vi…”