Urstarka reaktioner om svenske supertalangen i NHL – tokhyllas nu av självaste Lidas: ”Han har dominerat”

Han gjorde braksuccé i SHL.
Nu stormar Elmer Söderblom mot en tröja i NHL.
Supertalangen hyllas nu av självaste Nicklas Lidström.
– Han har dominerat vissa stunder, säger ikonen.

Den svenska hockeypubliken fick upp ögonen för Elmer Söderblom redan under JVM för två vintrar sedan. Med sin rejäla fysik var forwarden svårstoppad, och förra säsongen visade han verkligen vilken enorm kapacitet han besitter, då han var ett av de allra största utropstecken i SHL.

Hyllningen från Lidas

Söderblom växte fram till en nyckelspelare för Frölunda, särskilt i powerplay, då han svarade för 33 poäng på 52 spelade matcher. I slutspelet gjorde han ytterligare sex poäng på nio matcher, och det var egentligen ingen tvekan om att han skulle åka över till Nordamerika. I juni skrev han kontrakt med Detroit Red Wings, men huruvida det blir något spel i NHL, eller AHL, är oklart.

Artikeln fortsätter efter bilden

220505 Elmer Söderblom of Sweden during the Beijer Hockey Games between Sweden and Czech Republic on May 5, 2022 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Klart är i alla fall att forwarden, som är mer än 200 centimeter lång och således har fysiken på sin sida, har tagit stora steg. Han har tidigare hyllats stort inom Red Wings-organisationen – och får nu lovord av självaste Nicklas Lidström.

– Elmer har imponerat. Första matchen kände han sig kanske för litegrann och kom inte riktigt in i det, men andra och tredje matchen var han riktigt duktig och dominerade vissa stunder på isen med sin storlek och styrka och förmåga att hålla i pucken, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: SHL-storstjärnans beundransvärda gest – som får domarprofilen och Wikegård att häpna: ”Vilken hjälte”

Annan svensk hyllas

Nicklas Lidström är på plats i Detroit nu som en del av Red Wings klubbledning. Han är numera vicepresident, och det är ju passande med tanke på hur många talangfulla svenskar det finns inom organisationen. En annan som hyllas stort av Lidas är Simon Edvinsson, som även han spelade för Frölunda förra året, och skrivit på för Red Wings under sommaren.

– Ja, han har också gjort det bra. Det är lika där, att han måste komma in i spelet här borta. Det är ju mindre is och man får mindre tid och behöver ta beslut lite snabbare. Man ser att han behöver ta de stegen, men han har en otrolig talang, det har vi sett, säger Lidström.

Artikeln fortsätter efter bilden

Nicklas Lidström
190921 Nicklas Lidström på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Frölunda den 21 september 2019 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Men mest förhoppningar och förväntningar har ändå Red Wings-publiken på Elmer Söderblom. Red Wings farmarlag tränare Ben Simon hyllar även han svensken.

– Hans skridskoåkning har blivit så mycket bättre. Han har vuxit in i sin kropp. Han har blivit betydligt starkare. Storlek är inte något som du kan lära ut, säger Simon.

LÄS MER: Profilens jättesågning av SHL-toppklubben – dömer ut ikonen hyllning fullständigt: ”Förtjänar bättre än så…”