Willy Lindströms makalösa rekord – som ingen svensk slagit sedan dess

Willy Lindström är en av Sveriges mest framgångsrika NHL-spelare någonsin. I en match mot Philadelphia Flyers visade han det med besked. När han skrev in sig i historieböckerna efter en sensationell prestation.

Som 24-åring lämnade Willy Lindström Sverige. Den svenske högerforwarden tog flyget över Atlanten för spel med Winnipeg Jets. Med fyra framgångsrika år i bagaget fick den store målsprutan debutera i NHL 1979.

Efter en tuff sejour i Winnipeg tradades Lindström till Edmonton Oilers. Där fick svensken en möjlighet få andra förunnat. Nämligen att dela kedja med den störste av dem alla, Wayne Gretzky.

Med Oilers vann svensken två Stanley Cup. Han stod även för en bragdartad insats i en match mot Philadelphia Flyers den 2:a mars 1982. Med fem mål på kontot skrev legendaren in sig i historieböckerna. Som förste svensk någonsin att stå för den smått overkliga bedriften.

Se den minnesvärda insatsen:

Efter blott tre säsonger tvingades den historiske svensken lämna den framgångsrika klubben för Pittsburgh. Där gjorde han två säsonger innan flyttlasset åter gick hem till Sverige för att varva ned och avsluta en otroligt framgångsrik karriär.

Lindströms mäktiga prestation, att göra fem mål i en och samma NHL-match, har sedan dess inte slagits av någon svensk. Tre spelare har däremot tangerat den sensationella siffran. Bengt-Åke Gustafsson gjorde fem för Washington Capitals 1984, Mats Sundin satte fem för Quebec Nordiques 1992 och Johan Franzén smällde in fem för Detroit Red Wings 2011.

LÄS MER: TV: Unika filmen från Gretzkys sista match kommer ge dig gåshud