Tränarprofilen Leif Strömbergs tydliga kritik mot SHL – så vill han förändra svensk hockey: ”Det gillar jag inte”

Det har alltid varit en stor snackis i hockey-Sverige.
Nu ger tränarprofilen Leif Strömberg sitt förslag för hur han vill förändra SHL och HockeyAllsvenskan.
– Det här tycker jag att man måste titta över, säger han till Hockeysverige.

Länge har det diskuterats hur man ska göra med SHL och HockeyAllsvenskan. Och åsikterna går verkligen isär runt om i hockey-Sverige.

Göra om SHL

En hel del klassiska storklubbar som AIK, Djurgården, Brynäs, Mora, Södertälje och Västerås sladdar i den näst högst serien. Framförallt är det flera publikstarka lag som SHL går miste om.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Djurgården, HockeyAllsvenskan
240417 Djurgårdens Kevin Karlsson och Edvin Hammarlund deppar efter final 1 i Hockeyallsvenskan mellan Brynäs och Djurgården den 17 april 2024 i Gävle. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0564

Tränarprofilen Leif Strömberg är en av många som är oroliga och framförallt för Stockholmshockeyn som blöder.
– Om Väsby skulle gå upp och inte något av Stockholmslagen är det snart en pendeltågsserie. Något gör man inte rätt i 08-regionen, säger ”Strumpan” till Hockeysverige och vill nu se förändring i SHL.
– Frågar du mig, inte för att det ska bli lättare för det gillar jag inte, men min uppfattning är att man kan lyfta upp två lag till och ha en 16-lagsserie. Jag tycker att man sedan kan ligga kvar på antalet lag i Hockeyallsvenskan, men också ta tillbaka kvalserien.

Strömbergs ord

Strömberg har ägnat många år inom svensk hockey och i en hel del olika klubbar. Han om någon vet vad han pratar om när det kommer till upp- och nedflyttningskval mellan serier.
– Min uppfattning är att om två lag får spela ”play down”, det är inget synd om dom, är det fyra lag inblandade i det här dramat. Vilket gör att man inte vågar spela juniorer eller börjar ta dåliga ekonomiska beslut. Kanske spekulerar med för mycket pengar, säger 62-åringen till hockeysajten.
– Då tycker jag att man i stället ska göra det till en kvalserie med sex lag. Två lag från SHL och fyra som får kvala uppåt. För att komma dit kan man hitta på en massa spännande streck. Sedan går två första lagen i kvalserien upp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leif Strömberg, hockey
181217 Vita Hästens tränare Leif Strömberg deppar under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Karlskrona och Vita Hästen den 17 december 2018 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

Leif Strömberg gillade det förra kvalsystemet bättre där lag från SHL och HockeyAllsvenskan möttes i play off-dueller.
– Jag tycker inte heller play out-systemet där ett lag från SHL och ett från Hockeyallsvenskan möttes i bäst av sju var så tokigt. Vinner du inte mot ett lag från Hockeyallsvenskan i bäst av sju ska du inte heller spela i SHL. Det är min uppfattning och ”fair play”. Det här tycker jag att man måste titta över, säger han i intervjun.

Håller du med Leif Strömberg om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jaromir Jagr slår det mäktiga rekordet – 52-åringen fortsätter skriva hockeyhistoria och vägrar lägga av

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev