Tränarikonen Conny Evensson utser sin absoluta favoritspelare i svensk hockey: ”Svår fråga – men…”

Han är en svensk hockeys största.
Nu väljer legendariske Tre Kronor-förbundskaptenen Conny Evensson ut sin favoritspelare.
– En otroligt svår fråga. Jag har ju några att välja bland, säger han till Sportbladet.

Det är få som varit lika framgångsrika tränare inom svensk hockey som legendaren Conny Evensson. Allt han rörde vid blev verkligen till guld.

Två raka VM-guld

Han var förbundskapten för Tre Kronor i två säsonger och var hundraprocentig i VM-sammanhang. Då Evensson blev den första förbundskaptenen genom tiderna att vinna två raka VM-guld med Tre Kronor 1991 och 1992.

Conny Evensson, Tre Kronor
020110 Ishockey, Elitserien, Frölunda: Conny Evensson, lagledare, Frölunda © Bildbyrån – 24992

Den stora frågan är om inte Evensson även lett Tre Kronor till ett tredje raka VM-guld. Men han valde att hoppa av landslaget.
– Det hade varit en sådan djävulsk säsong med både Canada Cup, OS och VM. Det har aldrig hänt sedan dess. Jag tror jag hade 250 resdagar. Jag var aldrig hemma. Rickard Fagerlund ville att jag skulle fortsätta, men den där långa säsongen satte sina spår. Jag ville inte vara med om något liknande igen, säger 75-åringen i en intervju med Sportbladet.

Första SM-guldet

Istället flyttade han till Schweiz och vann två raka mästerskap med Kloten som inte hade vunnit ett guld på hela 26 år. Det där har Evensson varit oerhört skicklig på, att skapa riktiga vinnarlag.

Han vann Färjestads allra första SM-guld någonsin 1981. Och ledde sedan FBK till andra SM-titeln fem år senare.

Guld med Frölunda

Sedan tog han Frölunda till första SM-guldet på hela 38 år säsongen 2002/03 och blev utnämnd till ”Messias” i Göteborg. Den säsongen släppte han fram en ung 21-årig målvakt i Henrik Lundqvist som konkurrerade ut stjärnmålvakten Fredrik Norrena.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg, Tre Kronor
130116 Ishockey, VM: Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg presenterades som VM-ambassadörer för ishockey-VM 2013 under en presskonferens. © Bildbyrån – 86372 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Den legendariske hockeytränaren har alltid varit skicklig på att ge chansen till unga talanger. Det var just Evensson som lät 19-årige Nicklas Lidström och 20-årige Mats Sundin debutera i Tre Kronor till VM 1991.

Evenssons favorit

Båda fick tidigt ledande roller i landslaget av förbundskaptenen och bara året senare fick även supertalangen Peter Forsberg göra VM-debut som 18-åring. Tre unga killar som skulle växa ut till Tre Kronors största spelare genom tiderna.
– Man såg direkt att de här tre skulle bli något extra. Jag hade ju haft spelare förr på väg uppåt, så det var jag helt säker på. Det var fantastiska killar och Mats Sundin var en ledartyp redan då. Och norrlänningen (Peter Forsberg) var med i en vänskapsmatch mot ryssarna i Moskva långt innan VM-laget 1992 var spikat. Det räckte med att se honom en period. Då tittade jag och Curre Lundmark på varandra och sa att ”nu vet vi i alla fall en spelare som är klar för VM”, berättar han för kvällstidningen.

75-åringen har tränat många svenska storspelare genom åren men om han får välja en absolut favorit från tiden i Tre Kronor så finns det ett givet namn. Även om det så klart är en oerhört svårt att välja.
– En otroligt svår fråga. Jag har ju några att välja bland. Men till slut står det väl mellan Mats Sundin och Peter Forsberg. Men jag säger Mats Sundin. Han var med i båda mina VM och hade en avgörande betydelse båda gångerna, avslöjar Evensson i intervjun.

LÄS MER: Svensk hockey i sorg: Klubbikonen och förre Tre Kronor-spelaren har gått bort: ”Oerhört saknad”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!