Svensk hockey i sorg: Klubbikonen och förre Tre Kronor-spelaren har gått bort: "Oerhört saknad"

Svensk hockey i sorg: Klubbikonen och förre Tre Kronor-spelaren har gått bort: ”Oerhört saknad”

Svensk hockey är i sorg.
Efter beskedet att en av Leksands största ikoner och en tidigare Tre Kronor-spelare har gått bort.
Göran Lysén blev 80 år gammal.

I veckan gick en av Leksands största spelare på 50- och 60-talet bort. Göran Lysén spelade för Leksands IF från 1956 till 1967 och avslutade sedan karriären i Häradsbygdens SS.

Ikonen död

Lysén gjorde även 16 landskamper med Tre Kronor och var en del av svenska landslaget i VM 1959. Där Sverige slutade på en femteplats i världsmästerskapet i Prag, Tjeckien.

Leksand, SHL
191205 Leksands fans under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Oskarshamn den 5 december 2019 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Nu är Leksand och svensk hockey i sorg över att Lysén somnat in. Han blev 80 år gammal.
”Pappa och mamma höll ihop som ler och långhalm, sedan de träffades då de var 14 och 15 år gamla. Som familjefar var han den som alltid ställde upp för sina två döttrar och åtta barnbarn. Bad man honom om hjälp hann man knappt lägga på luren förrän han stod innanför dörren”, berättar dottern Susanne Lysén till Hockeysverige.
”Övriga intressen var husvagnslivet i Sälen, jakt och familjens hundar. Han växte själv upp med hundar och skaffade sedan hund till den egna familjen. Ett annat intresse var att resa, han och mamma hann med många resor. Bland annat var han och mamma med på resor med ishockeyveteraner till Kanada, Florida och Schweiz m.m. Många historier finns om honom som hockeyspelare.”

”Oerhört saknad”

Leksandsikonen var även fortsatt sportintresserad på äldre dagar.
”Han fortsatte att intressera sig för sport och följde all slags sport på TV. Han kommer att vara oerhört saknad av sin fru Berith, och döttrarna Ewa och Susanne samt de åtta barnbarnen med respektive och de tre barnbarnsbarnen samt sex bonusbarnbarn med familjer. Storebror med familj samt övrig släkt och många vänner”, säger dottern till hockeysajten.

Leksand, SHL
200312 Tomma läktare i Tegera Arena innan ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och HV71 den 12 mars 2020 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Göran Lysén var inte bara en skicklig hockeyspelare. Utan var även aktiv inom friidrott, simhoppning och även spjutkastning.

Han håller tydligen fortfarande klubbrekordet i spjut hos Mora IK. 

LÄS MER: Nya uppgifter: Svenske jättelöftet lämnar SHL – kan göra NHL-debut redan i sommar