Pär Mårts lämnade Tre Kronor och försvann – här är guldhjältens nya liv: "Ser inte på hockey längre…"

Pär Mårts lämnade Tre Kronor och försvann – här är guldhjältens nya liv: ”Ser inte på hockey längre…”

Han lämnade Tre Kronor efter VM 2016.
Och därefter försvann Pär Mårts helt från hockeyvärlden.
– Jag skrev ett sms till min fru där det stod: ”Du har just anställt en vaktmästare”. Jag var färdig med hockeyn, säger han till Sportbladet.

3 JVM-silver, 1 SM-guld, 2 VM-brons, 3 VM-silver, 1 VM-guld, 1 OS-silver och 1 OS-guld. Pär Mårts har varit med och vunnit det mesta som går att vinna som tränare i hockey.

Mårts i Tre Kronor

Tränarkarriären började redan 1986 men det var under åren 2010-2016 som Mårts hade det allra mest prestigefyllda jobbet inom svensk hockey. Som förbundskapten för Tre Kronor.

Pär Mårts, Tre Kronor
130520 Pär Mårts, förbundskapten Sverige, lyfter VM-bucklan när de svenska spelarna firar VM-guldet i Kungsträdgården inför tusentals fans den 20 maj 2013 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86483

Och få andra hockeytränare har ett sådant imponerande facit inom landslagshockey som den gode Mårts. På fjorton mästerskap i Tre Kronor och Juniorkronorna så har han lett sina lag till medalj i elva av dem.

Lämnade hockeyn

Men efter VM 2016 hade förbundskaptenen fått nog. Den legendariske tränaren lämnade Tre Kronor och hela hockeyvärlden för gott efter 48 års tjänst.

Pär Mårts, Tre Kronor
160510 Förbundskapten Pär Mårts under Sveriges ishockeylandslags träning under Ishockey-VM den 10 maj 2016 i Moskva. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35195

Trots att det fanns erbjudande om nya tränaruppdrag lämnade Mårts hockeylivet och försvann.
– Ja, jag hade anbud från en KHL-klubb i Ryssland efter min tid som förbundskapten. Det var jag sugen på. Det ville jag ha. En helt annan kultur med individuellt skickliga spelare. Jag tror de mått bra av en tränare som inte skäller, utan förstår och bygger upp i stället. Det hade varit intressant att se om min ledarstil funkat i den miljön. Men då sa Putin nej. Det hade gått dåligt för Ryssland i hemma-VM och inga nya utländska tränare fick anställas i KHL. Efter det förhandlade jag lite med Dinamo Riga i Lettland, men det rann ut i sanden. Jag hade fler anbud från andra länder, men de var jag inte intresserad av, säger han i en intervju med Sportbladet.

Tackar nej till allt

Sedan dess har 69-åringen varit praktiskt taget osynlig. Han tittar knappt på hockey längre.
– Ja, jag har inget behov av att synas och har tackat nej till det mesta. Det är klart att jag hänger med lite, men jag har knappt sett en match live. Jag sitter inte och tittar på SHL och VM följer jag mest när det är slutspel. Jag känner att jag fyllt kvoten, säger han till kvällstidningen.

Pär Mårts håller numera en låg profil i sitt hem i Västerås, enda gångerna han ger sig ut på vägarna är för att ta sig till landstället utanför Falun. Han är numera pensionerad och längtar faktiskt inte tillbaka till hockeyn.

”Vill inte vara med”

Utan utesluter helt en comeback i någon slags roll.
– Nej, jag vill inte vara med något mer, säger han i intervjun och känner att han har gjort sitt.

Det får man ändå ge hockeytränaren som otroligt nog aldrig har fått sparken. Men visst saknar svensk hockey en tränare som Pär Mårts.

Få våra nyhetsbrev!