Toronto Maple Leafs vackra gest efter Börje Salmings bortgång – agerar för att hedra ikonens fina minne

Börje Salming gick bort i sviterna av nervsjukdomen ALS.
Nu agerar NHL-laget Toronto Maple Leafs efter ikonens bortgång.
För att hedra svenskens minne har man startat en insamling till ALS.

Det var förra torsdagen som beskedet kom att Börje Salming tragiskt gått bort. Svenske hockeyikonen blev 71 år gammal och förlorade kampen mot den hemska nervsjukdomen ALS.

Hyllningar till Börje

Sedan dess har hyllningar och kondoleanser öst in under flera dagar för att hylla och hedra legendarens minne. Hela hockeyvärlden har förenats i den stora sorgen efter en av de största spelarna i sportens historia och en riktigt fin människa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

I Toronto fick Salming den mest känslosamma hyllningen en kan få när han fick ta emot tiotusentals åskådares genuina kärlek två dagar på raken i Scotiabank Arena för några veckor sedan. Nu meddelar Börjes förra klubb Toronto Maple Leafs att man agerar efter svenskens bortgång.

LÄS MER: Börje Salmings sista önskan i livet – storebror Stig Salming avslöjar ikonens vädjan: ”Det var hans krav”

Torontos initiativ

NHL-laget har bestämt sig för att samla in pengar till en ALS-organisation i Kanada för att hedra minnet av nummer 21. I samband med nästa hemmamatch i NHL mot San Jose Sharks kommer alla intäkter från organisationens tröjförsäljning att gå till stiftelsen ALS Action Canada.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221129 Ett porträtt och bok med kondoleanser för Börje Salming inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Oskarshamn den 29 november 2022 i Gävle. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0104

Även det specialdesignade märke med Börjes namn på, som spelarna bar på matchtröjorna direkt efter dödsbeskedet, ska finnas till försäljning. Även där ska alla intäkter gå till den kanadensiska ALS-organisationen, meddelar Maple Leafs i ett uttalande på Twitter.

LÄS MER: Bianca Salmings första ord efter pappa Börje Salmings bortgång – öppnar upp om sorgen: ”Varit i en dimma”

”Höja våra röster”

Hos ALS Action Canada finns Salmings förre lagkamrat Mark Kirton, som också är drabbad av den hemska sjukdomen.
”Börje Salmings död påminner oss alla om att det är dags att höja våra röster och gå samman som ett land för att nu få slut på den här fruktansvärda och plågsamma sjukdomen, säger Kirton i ett uttalande för ALS-organisationen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming spelade hela 16 NHL-säsonger för Toronto Maple Leafs och är än i dag den spelaren som har gjort flest assist för klubben samt är den poängbäste backen genom tiderna. ALS Action Canada är patientledd och ideel organisation som värnar för att ALS-drabbade ska få tillgång till nya behandlingsmetoder snabbare, bland annat.

Se videon: