Tommy Salos hjärtevärmande tack till målvaktskollegan Henrik Lundqvist efter vackra gesten: "Det värmde"

Tommy Salos hjärtevärmande tack till målvaktskollegan Henrik Lundqvist efter vackra gesten: ”Det värmde”

Tommy Salo är en av svensk hockeys främsta målvakter.
Därför var det många som reagerade starkt när han nobbades till ”Tidernas hockeygala” i fjol.
Nu tackar Salo målvaktskollegan Henrik Lundqvist för den vackra gesten i samband med galan.

Det är svårt att inte räkna Tommy Salo som en av svensk hockeys mest framstående målvakter genom tiderna. Med hela 10 säsonger och över 500 matcher i NHL samt utsedd till Edmonton Oilers bästa spelare under fyra säsonger och 37 hållna nollor i NHL är han en av de främsta svenska målvakterna som spelat i Nordamerika.

Salos karriär

Lägger man sedan till OS-guld, VM-guld, utsedd till VM:s bästa målvakt tre gånger, 112 landskamper för Tre Kronor och den ende svenske målvakten att vakta kassen i tre olika OS-turneringar så är det en imponerande meritlista han besitter. Men trots det så nobbades Salo helt när Svenska ishockeyförbundet firade 100 år förra hösten och bjöd in till ”Tidernas hockeygala”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

190213 Tommy Salo poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Svensk hockeys främsta spelare skulle hyllas i Avicii arena men Tommy Salo var inte ens nominerad i kategorin ”Tidernas målvakt”. Istället valdes Henrik Lundqvist, Leif ”Honken” Holmqvist, Lennart ”Klimpen” Häggroth, Pekka Lindmark och Pelle Lindbergh före.

LÄS MER: Hånen mot Henrik Lundqvist för detaljen på sportbilen – som fick honom att köra direkt tillbaka till bilhandlaren

Henkes gest

Många svenskar såg det som ett rån och starka reaktioner väcktes. Lundqvist vann priset som Sveriges bästa hockeymålvakt någonsin men var också rejält förvånad över att Salo inte ens blev nominerad.
– Tommy var en av våra bästa målvakter under väldigt lång tid. I de tidiga tonåren var det honom man inspirerades av, jag kollade otroligt mycket på honom, sa ”Henke” i ett uttalande då.
– Det är otroligt svårt att mäta över olika generationer. Vi fem som är i kategorin, det hade kunnat vara fem andra. Det är svårt att möta över lång tid och finns otroligt många bra att välja mellan. Men för mig var Tommy grym. Han var grym i NHL och levererade alltid i landslaget också, säger han i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist,
221228 Henrik Lundqvist hyllas inför ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Rögle den 28 december 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0394

En vacker gest och ord som verkligen gick rakt in i hjärtat hos en gammal målvakt som har några tuffa år bakom sig.
– Det värmde när Henke sa det. Det var en jury som hockeyförbundet tagit fram som bestämde. Jag som tackat ja och ställt upp för landslaget i tio år, vunnit OS-guld och VM-guld. Sen fick jag det där tillbaka. Det kändes fel, erkänner Salo nu i en intervju med SportExpressen.

LÄS MER: Curre Lundmarks jätteilska mot Tre Kronor – efter Finlands oförglömliga övertramp: ”Blev grön av ilska”

”Blev ledsen”

För det gjorde verkligen ont att inte få någon uppskattning alls från Svenska ishockeyförbundet efter alla han gjort för Tre Kronor genom åren.
– Ja, så var det. Jag höll nollan i två VM-finaler. Jag räddade sista straffen i OS i Lillehammer. Som målvakt kan du inte göra det så mycket bättre. Jag ställde alltid upp för Tre Kronor, säger 52-åringen i intervjun.

Det är just det där insläppta målet mot Vitryssland i OS 2002 som Tommy Salo fortfarande får skit för. Men efter galanobben har många svenskar hört av sig för att visa sitt stöd och även gamla lagkamrater har höjt sina röster för att försvara målvakten efter fiaskoförlusten som lagt sig som en blöt filt över hela Salos karriär.
– Jag blev ledsen och arg när jag inte blev nominerad till Hockeygalan. Men reaktionerna efteråt… Det värmde. Särskilt när gamla spelare ställde upp och försvarade mig, säger han till kvällstidningen.
– Det är alltid skönt när spelare jag spelade med tycker att jag gjorde någonting bra. Det är egentligen det viktigaste.

Visst är det här fint gjort av Henrik Lundqvist? Dela artikeln och säg din åsikt!