Henrik Lundqvists fina stöd till Tommy Salo – efter stenhårda nobben: ”Jag inspirerades av honom”

Tommy Salo nobbades till nomineringarna för ”Tidernas målvakt”.
Då valde svenske målvaktshjälten att vägra gå till galan.
Nu får han fint stöd från storfavoriten till priset, nämligen Henrik Lundqvist.

Under torsdagskvällen bjuder Svenska Ishockeyförbundet upp till stor fest när man firar 100 år på Avicii Arena. Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna ska utses men som inte ens är nominerad är Tommy Salo.

Salo nobbades

Trots OS-guld, VM-guld och många säsonger i NHL så nobbades 51-åringen till kategorin ”Tidernas målvakt”. Då svarade Salo med att nobba hela galan och inte komma till hockeyfesten i ren protest.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommy Salo, hockey
120327 Ishockey, kvalserien, Rögle – Leksand: Leksands sportchef Tommy Salo. © Bildbyran – 73475

Salos situation har väckt starka reaktioner runt om i hockey-Sverige, där många hävdar att det är ett rån att en av svensk hockeys bästa målvakter genom tiderna inte blir nominerad. Även NHL-ikonen Henrik Lundqvist, som är storfavorit till att vinna priset för svensk hockeys bästa målvakt genom tiderna reagerar starkt.
– Tommy var en av våra bästa målvakter under väldigt lång tid. I de tidiga tonåren var det honom man inspirerades av, jag kollade otroligt mycket på honom, säger ”Henke” på röda mattan till SportExpressen.

LÄS MER: Tommy Söderströms tydliga jättekritik – efter Tommy Salos petning på Tidernas hockeygala: ”Helt otroligt!”

”Blev förvånad”

Men Lundqvist har också svårt för att säga vem av de andra målvakterna som Salo ska gå före, då konkurrensen bland svenska burväktare genom åren är stenhård.
– Det är otroligt svårt att mäta över olika generationer. Vi fem som är i kategorin, det hade kunnat vara fem andra. Det är svårt att möta över lång tid och finns otroligt många bra att välja mellan. Men för mig var Tommy grym. Han var grym i NHL och levererade alltid i landslaget också, säger han i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey
211221 Henrik Lundqvist under en pressträff med GoCo Activ den 21 december 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / DS0234

Även ikonen Nicklas Lidström blev överraskad när han fick höra att Tommy Salo inte ens var nominerad.
– Jag blev förvånad, jag tycker han förtjänar att vara en av fem. Med den karriär han haft, det han vunnit och presterat både i NHL men också för svensk hockey. Så jag blev lite förvånad över att han inte var nominerad, säger ”Lidas” till kvällstidningen.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Hockeyförbundets vackra gåva till Börje Salming – skänker nu sexsiffrigt belopp: ”Vi står med i kampen”