Hockeyförbundets vackra gåva till Börje Salming – skänker nu sexsiffrigt belopp: ”Vi står med i kampen”

I kväll ska svensk hockey visa sin stora kärlek för Börje Salming.
Men redan innan ”Tidernas hockeygala” har hockeyförbundet agerat med en fin gåva.
– Vi vill som förbund markera att vi står med i kampen mot den här hemska sjukdomen, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Hela hockey-Sverige har förenats i sitt stöd för Tre Kronor-legendaren Börje Salming. Efter att 71-åringen meddelade att han drabbats av hemska nervsjukdomen ALS så startade familjen en egen insamling med namnet Börje Salmings ALS-stiftelse.

Hyllade Salming

Målet är att samla in pengar till ALS-forskningen och även vara ett stöd för familjer som drabbas av den obotliga sjukdomen. Sedan dess har en hel del skänkt pengar till stiftelsen och Börje har med sitt stora mod blivit ansiktet utåt för kampen mot ALS.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Under helgen som vara hyllades svenske ikonen stort i gamla hemstaden Toronto. När förra klubben Maple Leafs hedrade sin favoritsvensk två dagar på raken i samband med sina hemmamatcher och bjöd ut Salming på isen för att ta emot publikens enorma kärlek.

LÄS MER: Gävlebornas vackra gest för Börje Salming – så hjälper de till i kampen mot ALS: ”Ett fantastiskt initiativ”

Gåvan till Börje

På torsdagskvällen ska svenska folket få sin chans att hylla Börje Salming under ”Tidernas hockeygala”. Svenska Ishockeyförbundet firar 100 år och har bjudit nummer 21 och om hälsan tillåter är planen att Börje ska få en alldeles egen hyllning av publiken i Avicii Arena.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
120210 Ishockey, Stjärnlandskamp, Sverige Tre Kronor Legends – Finland Gyllene Lejon: Börje Salming © Bildbyrån – 82057

Men redan flera timmar innan kvällens gala så väljer hockeyförbundet att visa sin stora tacksamhet till allt Börje Salming gjort för svensk hockey genom att skänka en fin gåva. Förbundets styrelse har beslutet att donera 100 000 kronor till Börje Salmings ALS-stiftelse.
– Beskedet att Börje Salming drabbats av ALS chockade hela hockey-Sverige. Vi vill som förbund markera att vi står med i kampen mot den här hemska sjukdomen, för Börje och hans familj och för alla andra som drabbats, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Börje Salming gjorde sammanlagt 87 landskamper för Tre Kronor under åren 1972-92 och representerade Sverige i ett OS, tre VM och tre Canada Cup. Under åren blev det som bäst ett VM-silver, ett VM-brons och uttagen till världslaget i både VM och Canada Cup.

LÄS MER: NHL-guruns utspel – därför kan hyllningen till Salming ändra hur varenda(!) NHL-spelare tänker: ”Är vackert”