NHL-guruns utspel – därför kan hyllningen till Salming ändra hur varenda(!) NHL-spelare tänker: ”Är vackert”

NHL-guruns utspel – därför kan hyllningen till Salming ändra hur varenda(!) NHL-spelare tänker: ”Är vackert”

Hyllningen till Börje Salming var vacker och betydande.
Nu menar NHL-gurun Elliotte Friedman att den dessutom kan förändra hur varenda NHL-spelare tänker framöver.

– Ett av de vackraste ögonblicken någonsin inom hockeyn, säger han.

Alla hockeyälskare i Nordamerika satt bänkade i fredags, då Börje Salming skulle hyllas i sin gamla hemstad Toronto. På fredagen hyllades Salming tillsammans med sina Hall of Fame-vänner, och på lördagen var det dags för en än mäktigare hyllning, då för Börje ensam.

– När jag hörde att de skulle hylla Börje Salming två gånger, så tänkte jag nästan att det skulle vara för mycket, säger NHL-gurun Elliotte Friedman.

Otroliga hyllningen

Men applåderna ville aldrig ta slut. På fredagen fick Salming sällskap av de tidigare Toronto-kaptenerna Darryl Sittler och Mats Sundin, och det var inte många som kunde hålla tillbaka tårarna. På lördagen hade Salming sällskap av sin närmaste familj, och än en gång var känslorna starka.

– Om jag ska vara ärlig så var det nog inte ens tillräckligt. Om Toronto hade låtit fansen göra den där ovationen i tre timmar, så hade det hänt. Det var verkligen magiskt, säger Friedman.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

Elliotte Friedman är en av NHL:s mest uppskattade experter, och han har alltid hållit Börje Salming högt på sin lista. Därför var hyllningarna i helgen speciella även för honom.

– Jag är 52 år gammal, jag växte upp med att kolla på Börje Salming och han var min favorit i Toronto. Jag älskade att se honom spela, säger han.

LÄS MER: Jätteskrällen: Erik Karlsson kan byta NHL-lag redan i vinter – därför ryktas han bort: ”Kan dyka upp något”

”Det är belöningen”

Men Friedman menar att hyllningen var betydande för fler än bara Salming. Toronto-kaptenen Auston Matthews menade i en intervju efteråt att det gav honom mycket perspektiv, och i NHL kan många välja bort att spela i Kanada, då skatten är högre, pressen är hårdare, och media oftast är mer kritiska. 

– Matthews sa att det verkligen gav honom perspektiv på saker, att se den typen av bemötande som Börje fick, säger Friedman.

Han fortsätter:

– Men att se hur Salming belönades av fansen för sitt arbete, det är belöningen att spela i Kanada. Risken är hög, men belöningen är högre.

Börje Salming, Bianca Salming
Former Toronto Maple Leafs player Borje Salming, second from left, joined by his wife Pia Salming, left, daughter Bianca Salming, right, and other family members, is honored during a ceremony prior to NHL hockey game action against the Vancouver Canucks in Toronto, Saturday, Nov. 12, 2022. (Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP) CKL131

Friedman menar alltså att varenda NHL-spelare kan tänka om framöver – med tanke på vilken otrolig uppskattning Salming visades av kanadensiska hockeysupportrar.

Friedman menar dessutom att det var ett historiskt vackert ögonblick.

– Det är ett av de vackraste ögonblicken någonsin inom hockeyn. Det var så välförtjänt, säger han.

LÄS MER: Mikael Renbergs tårfyllda hyllning till Börje Salming: ”Han är jättemodig som visar upp sitt svagaste jag”