Jätteskrällen: Erik Karlsson kan byta NHL-lag redan i vinter – därför ryktas han bort: ”Kan dyka upp något”

Jätteskrällen: Erik Karlsson kan byta NHL-lag redan i vinter – därför ryktas han bort: ”Kan dyka upp något”

Erik Karlsson gör en jättesäsong i NHL.
Nu kan han vara på väg bort från Sharks.
NHL-laget öppnar nu för att byta bort superstjärnan.
– Det kan dyka upp något, säger general manager Mike Grier.

Den som ligger tvåa i NHL:s poängliga för backar gjort 19 poäng. Den som ligger etta har gjort hela fem(!) poäng fler, alltså 24, och han heter Erik Karlsson. Svensken har haft några riktigt tunga år sedan flytten till San Jose Sharks för några år sedan, men har exploderat den här hösten, och ser ut som sitt forna jag igen.

Kan bytas bort

När han lämnade Ottawa Senators för Sharks var det för en satsning på Stanley Cup. Men det föll rejält. Sharks fick inte alls till sin satsning, och i stället är man nu ett cementerat bottenlag, som betalar ett av ligans dyraste kontrakt till Erik Karlsson. Sharks kan vara på väg in i en så kallad ombyggnadsfas, där man gör sig av med dyra kontrakt och äldre stjärnor för att satsa på draftval och yngre förmågor, och det kan leda till att Karlsson är på väg bort.

Erik Karlsson, San Jose Sharks
181220 Erik Karlsson of San Jose Sharks during a regular season NHL game between San Jose Sharks and Winnipeg Jets on December 20, 2018 in San Jose. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87816

Karlsson skulle kunnat trejdats bort tidigare år, men han har då inte spelat tillräckligt bra för att något annat lag i ligan ska vilja ta över hans kontrakt. Men med tanke på hur han spelat den här säsongen borde lagen flockas kring svensken.

– Han är en dynamisk spelare. För mig är han en av de tre bästa offensiva backarna i ligan, och han har varit grym för oss. Han har gjort allt vi har bett honom om när det kommer till förberedelser, träning, insatser. Han har varit grym, säger general manager Mike Grier till NHL.com.

LÄS MER: Mikael Renbergs tårfyllda hyllning till Börje Salming: ”Han är jättemodig som visar upp sitt svagaste jag”

”Kan dyka upp något”

Han bekräftar nu också för sajten att han är öppen för att byta bort Erik Karlsson, som sitter på ett kontrakt över säsongen 2026-2027.

– Det kan uppstå ett scenario där ett lag frågar oss om honom (i en trejd), för jag tycker att han är en spelare som gör skillnad. Han är någon som kan gå ut och vinna en match för dig – eller vinna en slutspelsserie för dig – så det är något som kan dyka upp längst vägen. Vi får se, säger han.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson, left, is congratulated by center Tomas Hertl, middle, and defenseman Jaycob Megna after scoring a goal during the first period of an NHL hockey game against the Anaheim Ducks in San Jose, Calif., Tuesday, Nov. 1, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu)

San Jose Sharks ligger sist, och lär inte ha något med något slutspel att göra den här säsongen. Skulle laget vara uträknat från slutspelsplats när vintern närmar sig så kan stora förändringar ske i spelartruppen, för att påbörja en större ombyggnad.

– Det beror på hur vår säsong går, jag kommer försöka vara rak och ärliga med de här killarna (veteranerna) och hålla dem informerade och jag vill ha deras åsikt om hur de känner och vad de vill göra när det kommer till nästa steg i deras karriärer, säger Grier.

LÄS MER: Janne Andersson och landslaget brast ut i tårar av Börje Salmings hyllningar: ”När idrott är som allra bäst”