Gävlebornas vackra gest för Börje Salming – så hjälper de till i kampen mot ALS: ”Ett fantastiskt initiativ”

Miljontals har berörts av hyllningarna till Börje Salming.
Ett par Gävlebor hyllas nu för sitt fina initiativ för 71-åringen och ALS-forskningen.
– Börje är verkligen en ikon och vi ville göra något, säger Cathrine Pihlajinen till TV4.

Under helgen har Börje Salming visat ett enormt mod och tagit sig ut på isen i Scotiabank Arena, Toronto, för att ta emot tiotusentals åskådares hyllningar. Och även miljontals fler har visat sitt stöd för den ALS-sjuke 71-åringen efter hyllningarna som spridits runt om i hela världen.

Hyllar Salming

Svenske hockeyikonen har de senaste veckorna blivit ett ansikte utåt för den hemska nervsjukdomen ALS. Salming fick det tuffa sjukdomsbeskedet tidigare i år och sedan dess har familjen startat en insamling för att få in pengar till den så viktiga ALS-forskningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

Under helgen var Börje med sin närmaste familj i gamla hemstaden Toronto, Kanada, för att hyllas i dagarna två av sitt förra NHL-lag Toronto Maple Leafs. Det har varit oerhört känslosamma scener när en av svensk hockeys största spelare genom tiderna tagit emot hyllningar och kärlek från alla.

LÄS MER: NHL-guruns utspel – därför kan hyllningen till Salming ändra hur varenda(!) NHL-spelare tänker: ”Är vackert”

Börjes puck

Hemma i Sverige har även ett par Gävlebor uppmärksammats för sin fina gest som ska hjälpa Börje Salming och andra ALS-drabbade. Det är konditoriet Lido i Gävle som vill hjälpa till och samla in pengar till forskningen.

Börje Salming spelade för stadens hockeystolthet Brynäs på 70-talet och kommer för alltid ses som en hjälte efter att ha vunnit SM-guld med klubben. Konditorerna Jesper Schenkel och Cathrine Pihlajinen har skapat bakverket ”Börjes puck”, där varje såld bit bidrar till insamlade pengar för ALS-drabbade.

LÄS MER: Mikael Renbergs tårfyllda hyllning till Börje Salming: ”Han är jättemodig som visar upp sitt svagaste jag”

”Fantastiskt”

Konditoriet uppmärksammades nyligen i TV4-programmet ”Efter Fem” där en av programledarna hyllar den fina gesten som ett ”fantastiskt initiativ”.
– Vi hörde tyvärr om beskedet och då var det min kollega Jesper som direkt tänkte att vi borde göra något bakverk för att uppmärksamma det här. Börje är verkligen en ikon och legendar inom hockey. Vi ville göra något och skänka en del av försäljningen, säger konditorn Cathrine Pihlajinen till programmet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börjes Puck, TV4
Ett konditori i Gävle har skapat ”Börjes puck” och skänker pengar till ALS-forskningen. FOTO: TV4

Där och så skapades bakverket Börjes puck som också har två klockrena ord högst upp på bakelsen i form av Salmings smeknamn ”The King”, se inslaget här nedanför.
– Vi kom fram till att det ska vara en puck, för att det är hockey. Vi tänkte även att smakerna ska vara klassiska, för att Börje är en klassiker. Det blev mintchoklad och mazarinbotten, som är klassiska smaker. Många tycker om det och vi hoppas att så många som möjligt vill köpa bakelsen så att vi kan skänka mycket pengar, berättar Cathrine för TV4.
– Den säljer jättebra och vårt budskap om den har nått ut. Vi hade gjort 150 stycken och de har redan sålt slut.

Dela artikeln för att hylla det här fina initiativet till Börje Salming och ALS-forskningen!

Se videon:

Klicka här om inte videon fungerar! (extern länk)