Tokmäktiga hyllningen till Nicklas Bäckström i NHL – fansen tvekar inte en sekund när frågan kommer

Tokmäktiga hyllningen till Nicklas Bäckström i NHL – fansen tvekar inte en sekund när frågan kommer

En fråga om Nicklas Bäckström dök upp på NHL:s officiella kanaler.
Då hyllades svensken till skyarna.
”Han är en av de mest underskattade spelarna i NHL under de 15 senaste åren”, skriver en.

När vi pratar om våra allra största NHL-stjärnor som nämns ofta Elias Pettersson, Mika Zibanejad, Jacob Markström och Erik Karlsson. Av någon anledning glöms Nicklas Bäckström ofta bort, och så är det ofta i NHL också. Svensken hamnar alltid högt upp när det kommer rankingar om de mest underskattade spelarna.

Otroliga hyllningen

För meriter har han, sannerligen. Faktum är att sedan Nicklas Bäckströms intåg i ligan för drygt 15 år sedan så har bara tre centrar i hela NHL gjort fler poäng. Och det är inga dussinlirare heller, då spelarna i fråga är Sidney Crosby och Evgeni Malkin. Totalt så har bara fyra spelare – alla positioner inräknat – gjort fler poäng i NHL sedan 2007, då han gjorde sin första säsong i Washington.

Nicklas Bäckström, Washington Capitals
180811 Washington Capitals Nicklas Bäckström jublar bredvid Stanley Cup-pokalen som visas upp i Gavlerinken den 11 augusti 2018 i Gävle. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Bäckström har dessutom vunnit Stanley Cup, och är känd som Alexander Ovetjkins – en av tidernas bästa spelare – radpartner. I dagsläget är Bäckström skadad efter att ha opererat en höft, och det är oklart när han kommer tillbaka i spel. Men klart är att Capitals saknar honom, och det är lätt att förstå när det handlar om en spelare som gjort 1 011 poäng på 1 058 matcher. Men ändå snackas det alltså om svensken på NHL:s sociala medier.

LÄS MER: Guldhjälten Nils van der Poels nya jobb – kliver in i en helt annan sport: ”Vi ska ta fler svenska OS-guld”

”Är ingen tvekan”

Anledningen är att NHL:s officiella kanaler la ut en bild på svensken, och en fråga huruvida han förtjänar en plats i Hall of Fame eller inte när karriären väl är över. Och det slutade med en enorm hyllningskör till Bäckis.

”Det är ingen tvekan alls. Han är den mest underskattade spelaren de senaste 15 åren”, skriver en användare.

”Håller med. Han får aldrig respekten han förtjänar. Så talangfull, så kreativ och ett skyhögt hockey-IQ”, svarar en annan.

Washington Capitals center Nicklas Backstrom (19) looks on during the second period of an NHL hockey game against the New York Islanders, Tuesday, April 26, 2022, in Washington. (AP Photo/Nick Wass)

Många menar dessutom att Alexander Ovetjkin får för mycket beröm i den kända Capitals-duon, och att mycket av ryssens framgång kommit till tack vare svensken.

”Många som inte följer hockey så noga kanske svarar nej, bara för att de tror att han ridit på Ovetjkins framgång. Men jag, som sett honom mycket, vet att det inte alls är sanningen. Han har hjälpt Ovetjkin mycket, men hans otroliga arv har han skapat helt själv”, skriver en.

Totalt finns nästan 300 svar i tråden på Twitter, och det går knappt att hitta några som är negativa till Bäckströms framtida vara eller icke vara i HHOF.

LÄS MER: Frölunda svarar nu på stora kritiken – efter klubbens avgörande beslut: ”Borde ha gjort det för längesen”