SVT-expertens dom om Juniorkronorna – ärliga orden om Sveriges chanser i JVM-semifinalen: ”De måste ha…”

Juniorkronorna är i semifinal i JVM.
Då kommer det krävas mer av de svenska spelarna enligt Jonas Andersson.
– De måste ha en bättre prestation, säger experten till SVT.

Sverige har tagit sig en bra bit på vägen i jakten på det första svenska JVM-guldet sedan 2012. Under torsdagskvällen stundar semifinal mot Tjeckien, vilket blir en chans till revansch för Juniorkronorna.

Favorit i repris

Det var Axel Sandin Pellikka, till vardags i Skellefteå AIK, som avgjorde för Sverige efter stort drama i kvartsfinalen mot Schweiz. Juniorkronorna tappade en 2–0-ledning till 2–2 och matchen gick till övertid, när den 18-årige backen från Malmberget klev fram och tog Sverige till semi.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Andersson, Juniorkronorna, junior-VM, JVM, Sverige, hockey
240102 Mattias Hävelid of Sweden looks dejected during the 2024 IIHF World Junior Championship quarter final between Sweden and Switzerland on January 2, 2024 in Gothenburg. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0480

Efter att Tjeckien vann sin kvartsfinal mot Kanada stod det klart att det blir en repris av förra mästerskapets semifinal. Då ledde Sverige i princip hela matchen, men man förlorade dessvärre med 1–2 efter förlängning.
Tjeckien förlorade sedan finalen mot Kanada, samtidigt som Juniorkronorna förlorade bronsmatchen mot USA.

Det behöver Sverige

SVT-experten Jonas Andersson tror att det kommer bli en jämn semifinal mellan Sverige och Tjeckien även detta år.
– Vi ska komma ihåg att det bara är fem spelare från förra året i Tjeckiens lag nu. Men det är likväl ett starkt Tjeckien. Det är inte samma som Schweiz utan ett helt annat motstånd, säger Andersson till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Andersson, Juniorkronorna, junior-VM, JVM, hockey
211123 Jonas Andersson, Håkan Loob, Dusan Umicevic och Johanna Dahlen poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Hockeystudion den 23 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201 / ES0053

Den tidigare hockeyspelaren tror att det kommer krävas en bättre insats än mot Schweiz av Sandin Pellikka, Otto Stenberg, Elias Pettersson och resten av gänget.
– Det är väldigt starkt att vinna (mot Schweiz) då det är få som kommer upp i godkänd kvalitet ens. Om Sverige ska vinna semifinalen så måste de ha en bättre prestation, säger Jonas Andersson. 

LÄS MER: Håkan Loob kommer nu med hård kritik – trots svenska segern i JVM-dramat: ”Vad händer?”

De är favoriter

Men Andersson håller ändå Juniorkronorna som favoriter.
– Jag tror på revansch. Jag tror att Sverige kommer greja det där, för det är något helt annat att spela en kvartsfinal när du har allt att förlora. Semifinalen är inte alls på samma sätt, utan då kan Sverige släppa loss lite mer. De är bättre än Tjeckien och jag tror att de också kommer att greja det. 

LÄS MER: Stora JVM-succén: Över 100 000 åskådare har sett turneringen på plats

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev