Håkan Loob kommer nu med hård kritik – trots svenska segern i JVM-dramat: ”Vad händer?”

Sverige vann kvartsfinalen mot Schweiz.
Men spelet hade mer att önska menar experterna.
– Prestationen är mindre bra, säger Håkan Loob till SVT.

Junior-VM rullar vidare i Göteborg. Under tisdagen var det dags för kvartsfinal, efter att Sverige vunnit alla matcher förutom sista gruppspelsmatchen mot Finland. Trots en förlust på straffar mot grannarna i öst var gruppsegern Juniorkronornas.

Stora dramat

Det blev då Schweiz man ställdes mot i kvartsfinal, och mötet blev minst sagt dramatiskt. Sverige gjorde mål direkt genom Otto Stenberg, och gick i första perioden upp i en 2–0-ledning. Men Schweiz kom igen och kvitterade i tredje perioden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Loob, Junior-VM, JVM, Juniorkronorna
240102 Axel Sandin-Pellikka, Isac Born, and Felix Unger Sörum of Sweden celebrate after the 2024 IIHF World Junior Championship quarter final between Sweden and Switzerland on January 2, 2024 in Gothenburg. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / JZ0480

Det var schweizaren Nick Meile som satte kvitteringen på svenska målvakten Hugo Hävelid, som innan kvartsfinalen inte släppt in ett enda mål.
Matchen gick till övertid, men då klev Axel Sandin Pellikka fram och avgjorde för Sverige i powerplay.

Loobs kritik

Juniorkronorna är därmed klara för semifinal. Men trots segern och avancemanget får laget en del kritik.
– Det här är ett resultat av ren och skär nervositet. En tvåmeterspassning, isen är helt nyspolad. De här spelarna ska suga in de här passningarna sju dagar av sju, alla dagar på året, närsomhelst i sömnen. Men det drälls med pucken. Jag menar inte att hänga ut individer här, utan det här är ett kollektivt tappat självförtroende. Pucken är ju som en tvål, en hal tvål. Den bara rinner iväg. Det är ingen spelare som egentligen vågar och kan hålla i pucken, säger experten Jonas Andersson i SVT:s sändning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Loob, Junior-VM, JVM, Juniorkronorna
211211 Håkan Loob inför ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 11 december 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0105

Även Håkan Loob kommer med kritik.
– Slutresultatet är skönt, bra Sverige. Men prestationen är mycket mindre bra. Man hamnar i någon form av egen fälla. Man slutar spela och man tappar kontakten. I anfallszon var det en som jagade och två forwards som stod och tittade, ungefär som ”vad händer?”, säger den tidigare hockeyspelaren till SVT.

Juniorkronornas semifinal spelas under torsdagen mot Tjeckien. I den andra semifinalen möts Finland och USA.

LÄS MER: Stora JVM-succén: Över 100 000 åskådare har sett turneringen på plats

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev