Enorma kritiken efter svenska vinsten i JVM – hela Kanada rasar nu mot beslutet: ”Sämsta någonsin”

Sverige är vidare till semifinal i JVM efter jättedramatik.
Efteråt var dock kritiken enorm – och i Kanada rasade samtliga experter.
”Det sämsta beslutet jag någonsin sett”, skriver världens största hockeypodd, Spittin’ Chiclets, på X.

Sverige var jättefavoriter i kvartsfinalen mot Schweiz i JVM, på hemmaplan i Göteborg. Men bara timmar tidigare hade vi sett en enorm skräll i en annan kvartsfinal, då Tjeckien slog ut självaste Kanada efter att ha avgjort med bara några sekunder kvar av matchen. Och det var nära ytterligare en skräll.

Drömläge att avgöra

Sverige hade en till synes bekväm 2-0-ledning i matchen, men efter två raka insläppta mål så gick matchen till förlängning. Sverige fick dock en gyllene chans att avgöra matchen redan innan den gick till förlängning, efter en incident som fått stora delar av hockeyvärlden att se rött. Med mindre än två minuter kvar av matchen så blockerade den schweiziska målvakten pucken, och Sveriges Filip Bystedt var framme och petade lite på målvakten, i jakt på en lös puck.

För att försvara sin målvakt valde en schweizisk spelare att peta klubban på Bystedt, och domaren höjde armen för en spearing. Sverige fick spela med en man mer i slutet av matchen, och i början av förlängningen – och kritiken var enorm. Särskilt i Kanada, där kommentarerna fullständigt rasade mot beslutet.

– Åh herre min gud. Det där är ingen spearing. Det är en petning, max. Man får absolut inte ta den utvisningen, det går inte, säger TSN-kommentatorn Mike Johnson.

Enorma kritiken

Men det var inte bara kommentatorn som reagerade. Flera stora hockeyprofiler i Kanada reagerade på domslutet, och hockeypodden Spittin’ Chiclets höll inte tillbaka i kritiken.

”Mindre än två minuter kvar i en avgörande match. Sämsta utvisningen genom alla tider?”, skriver man på X, tidigare Twitter.

Programledare för podden är Paul Bissonnette, som även är en omtyckt expert för tv-kanalen TNT:

”När man inte trodde att det kunde bli värre… Det här tar priset”, skriver han.

240102 Players of Sweden celebrate after scoring 3-2 during the 2024 IIHF World Junior Championship quarter final between Sweden and Switzerland on January 2, 2024 in Gothenburg. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sverige avgjorde några minuter in i förlängningen efter ytterligare en utvisning som gick att ifrågasätta. Schweiz var fullständigt rasande efteråt, och i Kanada menar man att Sverige har haft fördel av domslut hela turneringen.

”Domarna gör verkligen allt för att ta Sverige vidare”, skriver en användare på X.

”Låt mig gissa, domaren är svensk…?”, skriver en annan.