Svenskens helt oväntade rekord i natt – blev först i hela NHL-historien att lyckas: ”Spelar min bästa hockey”

Magnus Hellberg fick äntligen chansen i Ottawa Senators.
Då vann han direkt.
Därmed skrev svensken ett stycke NHL-historia.

Magnus Hellbergs sommar var någorlunda turbulent, och kanske inte optimal inför en ny säsong. Svensken lämnade NHL och New York Rangers 2017 för spel i KHL, och där med han kvar fram till i våras. Efter att Ryssland startat krig med Ukraina så fick Hellberg lämna sitt lag, HK Sochi, och hamnade då i Detroit Red Wings.

Hyllas stort

I somras var han på nytt free transfer, och han skrev då på för Seattle Kraken. Men kort därpå blev målvakten placerad på waivers, och då valde Ottawa Senators att slå till, och Hellberg fick till slut sin nya klubb. Men det har dröjt för svensken att få sin första start i klubben. I säsongens fem första matcher hade Hellberg fått vakta bänken, men i natt fick han chansen – och han tog den.

220522 Goaltender Magnus Hellberg of Sweden after the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Norway on May 22, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Hellberg räddade 29 skott i sin Ottawa-debut i matchen mot Dallas Stars, som Senators vann med 4-2. Hellberg hyllades stort för insats och försökte inte dölja hur glad han var efteråt.

– Jag är mer erfaren och mer mogen nu. Jag har utvecklat varje aspekt av mitt spel. Jag tycker att jag spelar min bästa hockey i karriären just nu, säger han till NHL:s officiella hemsida.

LÄS MER: Nya superbelöningen för Rasmus Dahlin i natt – får tokmäktig utnämning efter historiska starten i NHL

Slog nytt rekord

Och i och med vinsten så skrev Hellberg ett lite oväntat och udda NHL-rekord. När han gjorde sin debut för Rangers 2017 så vann Hellberg matchen. I våras gjorde han bara en start för Detroit – och även den matchen vann han. I och med nattens vinst så blev Hellberg den förste målvakten i NHL-historien att vinna sin första match med tre olika klubbar.

Ottawa Senators goaltender Magnus Hellberg (39) stops Dallas Stars left wing Jason Robertson (21) during the third period of an NHL hockey game in Ottawa, Ontario, on Monday, Oct. 24, 2022. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Nu ser Hellberg fram emot att lägga turbulensen i somras bakom sig – och hoppas nu på än större förtroende framöver.

– Jag har ett driv att spela på den högsta nivån och jag känner att jag kan spela heltid i den här ligan. Jag är glad att allt löste sig i somras och att jag får spela här, säger Hellberg.

LÄS MER: OS-guldhjältens jätteilska efter svenskens avgörande ord som stoppar Ryssland helt: ”Det är hyckleri”