OS-guldhjältens jätteilska efter svenskens avgörande ord som stoppar Ryssland helt: ”Det är hyckleri”

Ryska åkare stoppas från att tävla i världscupen kommande säsong.
Det var beskedet som svenske Fis-chefen Johan Eliasch tillkännagav i helgen.
Ord som får OS-guldhjälten Veronika Stepanova att koka och gå till motattack.

Det var i lördags som Internationella skidförbundet, Fis, gav sin slutliga dom om ryska och belarusiska åkare kommande säsong. Beslutet står fast att fortsätta utesluta åkarna i världscupen på grund av presidenten Vladimir Putins krigsföring mot Ukraina.

Ryska ilskan

Svenske Fis-chefen Johan Eliasch var den som fick meddela de avgörande orden.
– Vi har beslutat oss för att följa IOK och deras rekommendationer. IOK och deras stadga säger att vi som olympiska sporter ska ”promota” fred genom sport och det är jätteviktigt, sa Eliasch på en presskonferens.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johan Eliasch, skidor
211022 Johan Eliasch, President of FIS, during a press conference ahead of the FIS Alpine World Cup on October 22, 2021 in Sölden. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0240

Orden från svensken får ryske storstjärnan Veronika Stepanova att fullständiga rasa mot den fortsatta bojkotten. 21-åringen slog igenom stort förra säsongen och hjälpte Ryssland till OS-guld på stafetten i Peking tidigare i år.

LÄS MER: Fina orden om Frida Karlsson i Norge – hyllas nu efter modiga ställningstagandet: ”Hon gömmer sig inte”

Hyllade Putin

Skidstjärnan fick nyligen stor kritik från omvärlden efter att hon hyllat den starkt ifrågasatte Putin. Nu rasar hon över hur ryska åkare behandlas av idrottsvärlden.
– Det som motiverar mig att fortsätta argumentera mot avstängningen av ryska idrottare är en känsla av orättvis behandling från cheferna inom den internationella idrotten. Det är inget annat än hyckleri, påminn mig när idrottare från Israel eller USA stängdes av, och för vad, säger ryskan till SVT Sport.
– Inte för att de borde blivit avstängda, idrott ska bygga broar mellan folk, inte splittra. Planeten är för liten för att bygga murar, Ryssland kommer inte sluta vara en av Sveriges närmaste grannar, ni måste börja acceptera oss precis som vi accepterar er.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Veronika Stepanova, skidor
211205 Veronika Stepanova of Russia I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / COP 238 / MM0007

Stepanova får sedan en motfråga om hon har någon förståelse för att ryska skidåkare stängs av på grund av kriget mot Ukraina. Men det verkar hon inte alltför intresserad av att svara på.
– Det där lät inte som en fråga, mer som ett ställningstagande. Jag har läst vad Fis skrev i deras uttalande angående förlängningen av avstängningen, det är deras ståndpunkt och det är det jag får förhålla mig till, säger hon avslutande.

Är det rätt att ryska skidåkare stängs av? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Nya bilderna på OS-guldhjälten Jonna Sundling som sprider skräck i hela Norge: ”Hon skrämmer mig…”